Srbija, država bez budućnosti, i dalje živi “zarobljena u prošlosti”

Mural Ratka Mladića u Beogradu @Twitter

Teško je ostati ravnodušan na poruke koje iz susjedne Srbije dolaze proteklih sedmica i mjeseci prema Bosni i Hercegovini, i koje se možda najbolje mogu opisati činjenicom da je ta država ostala zapravo “zaglavljena u vlastitoj prošlosti”, i to onoj iz 90-ih godina 20. vijeka.

Visoko vojno odlikovanje Vojske Srbije presuđenom ratnom zločincu, koji je pred međunarodnim sudom osuđen i za genocid 1995. u Srebrenici, zatim veličanje tog istog genocida od strane pripadnika policije Srbije uz pjesme u kojima se otvoreno prijeti Bošnjacima, te “državna straža” pored murala ratnog sločinca u centru Beograda govore dovoljno o tome “ko je stvarni sponzor” svega što ima veze sa aktuelnim dešavanjima u Srbiji.

Srbija “voli” prošlost

Upravo jedno takvo objašnjenje dao je Srđan Puhalo, poznati bh. analitičar, navodeći u zaključki svog “tvita” da “Srbija voli 90-te!!!

Podaci: Twitter

Život u paralelnom svijetu

Negiranje genocida je u Srbiji, iako kažnjivo prema tamošnjem “široko postavljenom” zakonu, postala sasvim normalna pojava, te se na sve načine nastoji opravdati ili minimizirati ono što su presudili međunarodni krivični sudovi.

Srbijanski mediji, ali i šira javnost, takve stvari već odavno uzimaju “zdravo za gotovo“, pa nas onda niti ne treba čuditi što je “budućnost Srbije zapravo u prošlosti” iz koje će se ova država teško izvući.

Vezane vijesti

Nevjerovatni brojevi: Preko 23 hiljade zaraženih u Sloveniji

Prema podacima “Nacionalnog instituta za javno zdravlje” Slovenije, vlasti ove države su u utorak testirale ukupno 113.303 osobe,…

“Nakon Tuđmana nemamo većeg državnika od Zorana Milanovića”

Gostujući u današnjoj emisiji “Nedjeljom u 2” na “HRT”-u, penzionisani general Hrvatske vojske (HV) Ljubo Ćesić Rojs kazao…

“Ako smo na ruskoj listi, to znači da smo na pravoj strani historije”

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da ga nije briga hoće li se ta država naći na listi…
Total
11
Share