Srbija, država bez budućnosti, i dalje živi “zarobljena u prošlosti”

Mural Ratka Mladića u Beogradu @Twitter

Teško je ostati ravnodušan na poruke koje iz susjedne Srbije dolaze proteklih sedmica i mjeseci prema Bosni i Hercegovini, i koje se možda najbolje mogu opisati činjenicom da je ta država ostala zapravo “zaglavljena u vlastitoj prošlosti”, i to onoj iz 90-ih godina 20. vijeka.

Visoko vojno odlikovanje Vojske Srbije presuđenom ratnom zločincu, koji je pred međunarodnim sudom osuđen i za genocid 1995. u Srebrenici, zatim veličanje tog istog genocida od strane pripadnika policije Srbije uz pjesme u kojima se otvoreno prijeti Bošnjacima, te “državna straža” pored murala ratnog sločinca u centru Beograda govore dovoljno o tome “ko je stvarni sponzor” svega što ima veze sa aktuelnim dešavanjima u Srbiji.

Srbija “voli” prošlost

Upravo jedno takvo objašnjenje dao je Srđan Puhalo, poznati bh. analitičar, navodeći u zaključki svog “tvita” da “Srbija voli 90-te!!!

Podaci: Twitter

Život u paralelnom svijetu

Negiranje genocida je u Srbiji, iako kažnjivo prema tamošnjem “široko postavljenom” zakonu, postala sasvim normalna pojava, te se na sve načine nastoji opravdati ili minimizirati ono što su presudili međunarodni krivični sudovi.

Srbijanski mediji, ali i šira javnost, takve stvari već odavno uzimaju “zdravo za gotovo“, pa nas onda niti ne treba čuditi što je “budućnost Srbije zapravo u prošlosti” iz koje će se ova država teško izvući.

Vezane vijesti

Skupština Srbije će razmatrati rezoluciju o pristupanju BRICS-u

Pokret socijalista Srbije podnio je Skupštini rezoluciju o pristupanju BRICS-u, prenose “RIA Novosti”. U saopštenju stranke navodi se…

Franjo Tuđman “reagovao” na Plenkovićev napad na Milanovića

Zanimljiva situacija dogodila se danas tokom pres konferencije premijera Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u centrali vladajuće…

Milanović: “Dodik nije četnik, ok?”

Hrvatski grad Pula danas obilježava Dan oslobođenja i Dan grada. Tim je povodom održana svečana sjednica gradskog vijeća,…
Total
0
Share