Srbija i BiH “preporučene” države u koje Rusi bježe od mobilizacije

Putnici u avionu @pixabay.com

Avionski letovi iz Rusije prema stranim državama popunjeni su još od srijede, 21. septembra, dana kada je Kremlj najavio “djelimičnu mobilizaciju” 300.000 rezervista.

Iz tog razloga pojedini Rusi odlučili su da pješice pređu granicu prema Kazahstanu ili Gruziji, dok su dva dana ranije Poljska, Litvanija, Latvija i Estonija privremeno odlučile da im više ne izdaju turističke vize.

Jedna od destinacija gdje su Rusi u velikom broju otputovali već prvog dana mobilizacije je Srbija. Iako putnički avioni i dalje saobraćaju na relaciji između Moskve i Beograda, ipak je veoma teško pronaći kartu.

U srcu Evrope

Rusima je ova ruta jedina koja im omogućava da putuju u srce evropskog kontinenta, za razliku od EU gdje im je to onemogućeno već par dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, piše “AltaVision“.

Procjenjuje se da se oko 40.000 Rusa naselilo u Srbiji od izbijanja rata u februaru. Tu mogu ostati kao turisti tri mjeseca. Da bi obnovili dozvolu boravka, dovoljno im je da napuste zemlju i otiđu u susjednu Bosnu i Hercegovinu ili Crnu Goru gdje im ne trebaju vize, a zatim se ponovo vratiti u Srbiju na dodatni period od tri mjeseca.

Vezane vijesti

Još jedan dokaz da je Vučić priznao Kosovo

Političke prilike na relaciji Beograd – Priština često su orjentaciono sredstvo za srpske političare sa Kosova, koji na…

Albanija više ne želi pregovarati sa EU zajedno sa Sjevernom Makedonijom

Albanija je spremna da traži zasebno vođenje pregovora o članstvu u EU, koje je do sada vođeno zajedno…

Milanović “brani” Srbe: Hrvatima u BiH probleme stvaraju “bošnjačke elite”

Predsjednik Hrvatske komentarisao je ponovo danas aktuelno stanje u Bosni i Hercegovini, navodeći da je za njega ta…
Total
21
Share