Srbija preko svoje teritorije dozvolila tranzit oružja sa Zapada u Ukrajinu

Tenkovi iz Češke na putu za Ukrajinu @Twitter

Vagoni sa neborbenom vojnom opremom iz Velike Britanije i Francuske, koji su proteklog vikenda iz Mađarske i Hrvatske upućeni za Ukrajinu, dijelom trase koristili su teritoriju Srbije, pokazuju medijski izveštaji.

Kako navodi portal “Balkanska sigurnosna mreža“, taj događaj mogao bi da se tumači kao prešutna podrška Srbije naoružavanju Ukrajine jer je prvi put od početka ruske invazije 24. februara dozvoljen tranzit sredstava sa liste naoružanja i vojne opreme kroz Srbiju.

Procedura postoji, ali…

Procedura za to predviđena je u nacionalnom zakonodavstvu Srbije i usklađena je sa pravnom praksom EU“, navodi se u tekstu.

Hrvatski mediji navode da je željeznička kompozicija sa vojnom opremom NATO saveznika upućena Ukrajini ušla u Hrvatsku u subotu, 23. aprila, iz Mađarske, koristeći granični prelaz Beli Manastir.

Voz je morao proći kroz Srbiju

Kompozicija je zatim prošla kroz Osijek, pa su se snimci lokalnog stanovništva brzo pojavili na društvenim mrežama. U kompoziciji se vide neborbena transportna vozila “Land Rover”, “Puch” i određena količina neidentifikovane tehnike pokrivene ceradom.

Voz je napustio Hrvatsku kod Tovarnika, što implicira da je morao ući u Srbiju. Željeznička pruga od tog graničnog mjesta u Hrvatskoj dalje vodi preko Šida, Sremske Mitrovice, Rume, Batajnice, Beograda, Pančeva i Vršca, odnosno rumunskog grada Temišvara.

Vezane vijesti

Svima koji nam rade iza leđa pokazati srednji prst i reći “gubite se”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je ponovo komentarisao premijera Andreja Plenkovića, ovaj put u Imotskom, a sve zbog…

“Srbija neće dovoditi u pitanje svoje bratsko prijateljstvo sa Rusijom”

“Srbija neće stati na stranu neprijatelja i dovoditi u pitanje svoje bratsko prijateljstvo sa Rusijom”, kazao je ministar…

“‘Oluja’ je nastavak generacija hrvatskih političara da unište srpski narod”

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je operacija “Oluja”, koju je izvela hrvatska vojska…
Total
1
Share