Srbija prošle godine izvezla oružje u vrijednosti 1,3 milijarde dolara

Aleksandar Vučić @Twitter

Srbija je prošle godine ugovorila isporuke naoružanja i vojne opreme u vrijednosti od milijardu i 318 miliona dolara, što je iznos veći od ukupne vrijednosti svih narudžbi od kraja 2016. godine, kada je počeo proces modernizacije Vojske Srbije.

Kako prenosi portal “Balkan Security Network” (BSN), iznos ugovorenih isporuka naveden je u izvještaju o radu državne kompanije “Jugoimport-SDPR” za prošlu godinu. Navodi se da je zaključeno 287 pojedinačnih ugovora sa 31 državom.

Portal dodaje da su neki od ugovora sklopljeni i za potrebe domaće proizvodnje u fabrici “Combat Complex Systems”, a drugi su 100 posto vlasništvo “Jugoimpora-SDPR”. Posredno, to su i narudžbe za domaću vojsku, jer, na primjer, borbena vozila “Lazar 3” i “Miloš”, koja se serijski proizvode za domaće potrebe, imaju američke motore i francusku samostalnu podršku.

Naoružavanje Srbije

Drastično povećanje zaliha naoružanja podrazumijeva nove velike ugovore. Važan partner Srbiji bila je Rusija, iz koje su četiri borbena helikoptera Mi-35M, tri transportna Mi-17B-5, dvije baterije protivvazdušnih raketnih sistema ‘Pancir-S1M’, sistemi za antielektronsko djelovanje i borbu protiv dronova itd”, navodi “BSN”.

U tekstu se podsjeća da je praksa u velikim poslovima da se dio novca daje kao avans, ali nema javnih podataka koliko je Rusiji plaćeno za oružje, koje se sada ne može dobiti zbog međunarodnih sankcija i blokade ruske ekonomije.

Vezane vijesti

Oklopna vozila i vojnici na ulicama Skoplja

Protesti i eskalacija tenzija u Skoplju se nastavljaju, a povod je francuski prijedlog za rješavanje spora o otvaranju…

Gdje su jutros bile najniže temperature u regionu

Zima ovo jutro pokazuje svoje pravo lice, pa je tako region jutros zahvatio talas izuzetno hladnog vremena, a…

Berlin želi ubrzati proces pristupanja država zapadnog Balkana u EU

Evropska unija (EU) mora ubrzati proces pristupanja država Zapadnog Balkana u EU, jer će samo jaka i ujedinjena…
Total
1
Share