Srbija umjesto turskih, više voli bespilotne letjelice “neprijateljske” Kine

Turska bespilotnia letjelica “Bayraktar” @Twitter

Opšte je poznata stvar da je Republika Turska, bar deklarativno, već određeno vrijeme istinski partner Bosne i Hercegovine, te da njeni stavovi često odražavaju zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta ove balkanske države.

Upravo na tom tragu možemo i shvatiti sastanak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa  liderom bosanskih Srba Miloradom Dodikom u novembru, koji je bio, bar prema navodima turskih medija, jedan od ključnih koraka u prevazilaženju aktuelne krize u Bosni i Hercegovini.

Dodik je nakon sastanka sa Erdoganom javno kazao da je dao obećanje turskom predsjedniku da “neće ugroziti mir”, ali “te riječi možemo smatrati novim slučajem prevare”, navodi se u autorskom tekstu objavljenom u turskom portalu “Dunya“, te dodaje da “koraci koje je Dodik preduzeo nakon sastanka sa Erdoganom upravo pokazuju njegove stvarne namjere“.

Ne ide dobro niti u Srbiji, drugoj strani snova o “velikoj Srbiji”…

U okviru nedavno razvijanih političkih odnosa između Turske i Srbije, počelo se razgovarati čak i o prodaji turskih SİHA bespilotnih letjelica ovoj zemlji. Međutim, prošle sedmice je došlo do kritičnog razvoja situacije jer Srbija najavila da će umjesto turskih SİHA kupiti bespilotne letjelice FH-95 koje je razvila Kina.

“Podizanje obrva” na zapadnom Balkanu izazvala je upravo činjenica da Srbija više voli bespilotne letjelice Kine, koju je zapadni blok proglasio svojim najvećim neprijateljem, umjesto onih iz Turske koja je članica NATO saveza.

Preko Ukrajine do Evrope

Čini se da je Rusija odlučna da preko Srbije proširi napetost u Ukrajini na ostatak Evrope.

Srbija i Republika Srpska su kandidati da budu na čelu rusko-kineske konfrontacije sa Zapadom naredne 2022. godine, zaključuje se u tekstu objavljenom na turskom portalu “Dunya“.

Vezane vijesti

“Vučić se prema Republici Srpskoj ponaša isto kao prema Kosovu”

Bojkot učešća u radu državnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine od strane predstavnika entiteta Republike Srpske (RS)…

Dačić se “skrivao” iza djece od “napada” ogorčenih Beograđana

Pedsjednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, oečekivao je danas tokom manifestacije “Ulica otvorenog srca” u jednoj beogradskoj ulici, da…

“I kamen bi zaplakao” uz Vučićv govor dostojan turskih tv serija

“Neko je uz Vučićev govor montirao tužnu muziku, i od svega je nastao hit”, rečenica je kojom bi…
Total
4
Share