Srbijanski mediji: Film koji tematizuje genocid u Srebrenici osvojio nekoliko nagrada

Srbijanski mediji o uspjehu bh. filma @Danas.ba/mix

Mediji u susjednoj Srbiji šaroliko su izvještavali sinoć o nagradama za najbolji evropski film u 2021. godini, a koje je između ostalog u tri glavne kategorije dobilo bh. ostvarenje “Quo vadis Aida?”.

Pojedini mediji temu genocida u Srebrenici, odnosno uopšte riječ “genocid“, nisu niti napominjali u svojim medijskim objavama, poput RTS-a, B92 ili Telegrafa, dok su drugi mediji poput Blica ili Nova.rs, prilično slobodno pisali o tome.

“Teška riječ”

Kako napisati članak o nečemu gdje jednostavno ne možete zaobići glavnu temu, bio je očito jako težak izazov za pojedine medije u Srbiji.

Film “Quo Vadis, Aida?” koji tematizuje genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku, većinom je glasila rečenica pojedinih srbijanskih medija o uspjehu bh. filma.

Ukoliko imamo u vidu da je “Izbor za najbolji evropski film” zbog svoje važnosti u ovom dijelu svijeta praktično u nivou nagrade “Oscar“, teško je “preskočiti” vijest na ovu temu, a nastojati biti relvantan medij.

Upravo s takvom dilemom vjerovatno su se susretali mnogi mediji u susjednoj državi… čast izuzecima.

Vezane vijesti

Crna Gora nastavlja protjerivati ruske diplomate

Crnogorska vlada odlučila je da protjera još jednog ruskog diplomatu, a on je dobio vrijeme do kada mora…

“Njemačka je postavljala ultimatume, nakon čega su stradali milioni Srba”

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je, odgovarajući na pozive šefice Evropske komisije Ursule von der Leyen, rekao…

U Srbiji je postalo zabranjeno “ružno” govoriti o Vučiću

Video koji je danas postao viralan, čim se pojavio na internetu, prikazuje srbijansku svakodnevicu u televizijskim programima medija…
Total
1
Share