Srbijanski mediji: Film koji tematizuje genocid u Srebrenici osvojio nekoliko nagrada

Srbijanski mediji o uspjehu bh. filma @Danas.ba/mix

Mediji u susjednoj Srbiji šaroliko su izvještavali sinoć o nagradama za najbolji evropski film u 2021. godini, a koje je između ostalog u tri glavne kategorije dobilo bh. ostvarenje “Quo vadis Aida?”.

Pojedini mediji temu genocida u Srebrenici, odnosno uopšte riječ “genocid“, nisu niti napominjali u svojim medijskim objavama, poput RTS-a, B92 ili Telegrafa, dok su drugi mediji poput Blica ili Nova.rs, prilično slobodno pisali o tome.

“Teška riječ”

Kako napisati članak o nečemu gdje jednostavno ne možete zaobići glavnu temu, bio je očito jako težak izazov za pojedine medije u Srbiji.

Film “Quo Vadis, Aida?” koji tematizuje genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku, većinom je glasila rečenica pojedinih srbijanskih medija o uspjehu bh. filma.

Ukoliko imamo u vidu da je “Izbor za najbolji evropski film” zbog svoje važnosti u ovom dijelu svijeta praktično u nivou nagrade “Oscar“, teško je “preskočiti” vijest na ovu temu, a nastojati biti relvantan medij.

Upravo s takvom dilemom vjerovatno su se susretali mnogi mediji u susjednoj državi… čast izuzecima.

Vezane vijesti

Bolna istina o Draganu Čoviću izrečena u Hrvatskom saboru

Bojan Glavašević, zastupnik “zeleno-lijevog bloka” u Hrvatskom saboru, dao je možda i najbolji komentar na izjavu predsjednika HDZ-a…

“Milanović i Plenković se slažu samo u jednom – ulizivanju Dodiku i Čoviću”

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, učestvujući na “Global forumu” u azerbejdžanskom Bakuu, osvrnuo se na niz tema koje…

Milanović navija za Putina: “Ruska čizma tamo gdje dođe – ne odlazi”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovo je danas komentarisao rat u Ukrajini, odnosno poteze jedne i druge strane uključene…
Total
0
Share