Srbijanski mediji: Film koji tematizuje genocid u Srebrenici osvojio nekoliko nagrada

Srbijanski mediji o uspjehu bh. filma @Danas.ba/mix

Mediji u susjednoj Srbiji šaroliko su izvještavali sinoć o nagradama za najbolji evropski film u 2021. godini, a koje je između ostalog u tri glavne kategorije dobilo bh. ostvarenje “Quo vadis Aida?”.

Pojedini mediji temu genocida u Srebrenici, odnosno uopšte riječ “genocid“, nisu niti napominjali u svojim medijskim objavama, poput RTS-a, B92 ili Telegrafa, dok su drugi mediji poput Blica ili Nova.rs, prilično slobodno pisali o tome.

“Teška riječ”

Kako napisati članak o nečemu gdje jednostavno ne možete zaobići glavnu temu, bio je očito jako težak izazov za pojedine medije u Srbiji.

Film “Quo Vadis, Aida?” koji tematizuje genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku, većinom je glasila rečenica pojedinih srbijanskih medija o uspjehu bh. filma.

Ukoliko imamo u vidu da je “Izbor za najbolji evropski film” zbog svoje važnosti u ovom dijelu svijeta praktično u nivou nagrade “Oscar“, teško je “preskočiti” vijest na ovu temu, a nastojati biti relvantan medij.

Upravo s takvom dilemom vjerovatno su se susretali mnogi mediji u susjednoj državi… čast izuzecima.

Vezane vijesti

Zatvara se čak 240 benzinskih pumpi, ugrožena mnoga radna mjesta

U Hrvatskoj su jutros zatvorene prve benzinske pumpe, informacija je koju je potvrdio Armando Miljavac iz “Udruženja malih…

Vučić “u težoj poziciji” čak i od Putina ili Zelenskog

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, u još jednom emotivnom izlaganju, govorio je sinoć o položaju Srbije na međunarodnoj sceni,…

“Politiku Srbije ćemo stresti kao prhut sa ramena”

“Ukrajina je strašno naoružana”, kazao je danas hrvatski predsjednik Zoran Milanović u svom govoru u povodu obilježavanja godišnjice…
Total
1
Share