U Srbiji bi se uskoro mogla uspostaviti ruska vojna baza

Aleksandar Vučić @Twitter

U Srbiji bi se mogla pojaviti ruska vojna baza koja će obavljati različite obavještajne zadatke i nadgledati područje, smatra ruski vojni stručnjak i historičar Boris Yulin, a prenosi poznati ruski portal “Lenta.ru”, inače u vlasništvu Sberbanke.

O jednoj ovakvoj bazi ranije je govorio i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, piše isti portal, rekavši da su “ruske vojne baze u Srbiji suverena stvar ove zemlje“. Štaviše, kako dodaje, to je i vlastiti problem Rusije.

“Što se tiče zajedničkog humanitarnog centra, on postoji i funkcioniše da odgovori na krize u slučaju humanitarne katastrofe”, rekao je Bocan-Harčenko, prenosi “Lenta.ru“.

Osiguranje baze?

Vojni ekspert Yulin ističe da nije sasvim jasno kakva će biti korist od ruske vojne baze u Srbiji.

“Činjenica je da se baze obično nalaze u blizini područja mogućeg vojnog dejstva. Ali u Srbiji će, teritorijalno, biti potpuno odsječena od Rusije i sa svih strana okružena zemljama EU, a dijelom i državama NATO-a. Nije jasno kako je u ovom slučaju je moguće koncentrisati snage i osigurati bazu“, ističe Yulin.

Srbija – izvor prijetnje za EU

Jedina moguća svrha za stvaranje takve baze, prema mišljenju ovog ruskog stručnjaka, je “izviđačka misija i praćenje okolnog prostora“, odnosno prikupljanje obavještajnih podataka.

Dodaje i da bi “Evropska unija mogla da počne da doživljava Srbiju kao vjerovatan izvor prijetnje u slučaju sukoba“, što bi stvorilo neprijatne posljedice po Beograd.

Vezane vijesti

Vučić pred Erdoganom branio Putina: “Zar mislite da možete poraziti Rusiju vojnim sredstvima”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je sinoć u zvaničnu posjetu Srbiji, a već danas učestvuje u Beogradu…

Crna Gora nastavlja protjerivati ruske diplomate

Crnogorska vlada odlučila je da protjera još jednog ruskog diplomatu, a on je dobio vrijeme do kada mora…

“Javno neslaganje s Dodikom donijelo bi katastrofalne posljedice za naš narod”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, često je znao govoriti da ne voli televizijska pojavljivanja, te da to rijetko čini,…
Total
1
Share