Veliki porast broja slučajeva i smrti od virusa korona na Balkanu

Vakcinacija protiv Covid-19 @pixabay.com

Na području Balkana zabilježen je znatan porast novootkrivenih i smrtnih slučajeva uzrokovan inekcijom virusa korona, pa su tako sve bolnice u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, postale isključivo “korona bolnice”.

U Hrvatskoj, gdje je ukupan broj umrlih od Covida-19 narastao na 11.269, a dnevni prosječni broj oboljelih na 3.917, jasno vidljiv rast broja slučajeva nedavno je izazvao paniku.

Dok su sve bolnice u glavnom gradu Zagrebu pretvorene u “korona bolnice“, hrvatsko Ministarstvo zdravlja građane i dalje poziva na vakcinisanje. U Hrvatskoj su do sada date ukupno 4.249.704 doze vakcina protiv virusa korona.

Zbog nezainteresovanosti za vakcine protiv Covida-19 u Bosni i Hercegovini, stopa onih koji su primili prvu dozu nije veća od 30 posto. U posljednja 24 sata u zemlji su zabilježena 264 slučaja Covida-19, a preminule su 32 osobe.

Prvi u Evropi

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je i da će u ovoj državi uskoro početi primjena jednodozne ruske vakcine “Sputnik Light“.

Srbija će tako biti prva zemlja u Evropi koja će odobriti vakcinu “Sputnjik Light”, sa ukupnim dosadašnjim brojem oboljelih od Covida-19 od 1.270.000. Broj umrlih od Covida-19 u Srbiji porastao je na 11.955.

Smrt zbog vakcine?

Smrt 20-godišnje žene koja je primila vakcinu “Johnson&Johnson” u Sloveniji izazvao je kontroverzu u toj državi. Nakon toga je Ministarstvo zdravlja Slovenije objavilo da se “Johnson & Johnson” vakcina više neće koristiti.

U Sloveniji je ukupan broj oboljelih od Covida-19 dostigao 431.000, a broj umrlih je 5.319.

Vezane vijesti

Vučić: “Primjena Bonskih ovlaštenja ne doprinosi stabilnosti”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa Christianom Schmidtom, Visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini. Dvojica sagovornika…

“Najveća Mladićeva i Кaradžićeva pobjeda je stvaranje Republike Srpske”

Boško Obradović, predsjednik srbijanske političke stranke “Srpskog sabora Dveri”, oglasio se danas na društvenoj mreži Twitter navodeći pri…

Srbijanski avion koji se srušio u Grčkoj prevozio naoružanje za Bangladeš

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović rekao je danas da se u avionu “An-12”, koji se srušio u Grčkoj,…
Total
0
Share