Veliki porast broja slučajeva i smrti od virusa korona na Balkanu

Vakcinacija protiv Covid-19 @pixabay.com

Na području Balkana zabilježen je znatan porast novootkrivenih i smrtnih slučajeva uzrokovan inekcijom virusa korona, pa su tako sve bolnice u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, postale isključivo “korona bolnice”.

U Hrvatskoj, gdje je ukupan broj umrlih od Covida-19 narastao na 11.269, a dnevni prosječni broj oboljelih na 3.917, jasno vidljiv rast broja slučajeva nedavno je izazvao paniku.

Dok su sve bolnice u glavnom gradu Zagrebu pretvorene u “korona bolnice“, hrvatsko Ministarstvo zdravlja građane i dalje poziva na vakcinisanje. U Hrvatskoj su do sada date ukupno 4.249.704 doze vakcina protiv virusa korona.

Zbog nezainteresovanosti za vakcine protiv Covida-19 u Bosni i Hercegovini, stopa onih koji su primili prvu dozu nije veća od 30 posto. U posljednja 24 sata u zemlji su zabilježena 264 slučaja Covida-19, a preminule su 32 osobe.

Prvi u Evropi

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je i da će u ovoj državi uskoro početi primjena jednodozne ruske vakcine “Sputnik Light“.

Srbija će tako biti prva zemlja u Evropi koja će odobriti vakcinu “Sputnjik Light”, sa ukupnim dosadašnjim brojem oboljelih od Covida-19 od 1.270.000. Broj umrlih od Covida-19 u Srbiji porastao je na 11.955.

Smrt zbog vakcine?

Smrt 20-godišnje žene koja je primila vakcinu “Johnson&Johnson” u Sloveniji izazvao je kontroverzu u toj državi. Nakon toga je Ministarstvo zdravlja Slovenije objavilo da se “Johnson & Johnson” vakcina više neće koristiti.

U Sloveniji je ukupan broj oboljelih od Covida-19 dostigao 431.000, a broj umrlih je 5.319.

Vezane vijesti

Brnabić: “EU uvela energetske sankcije Srbiji zbog Hrvatske”

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas da će uvođenje energetskih sankcija Evropske unije (EU) Srbiji, na…

Gdje je najjeftinije gorivo na prostoru Zapadnog Balkana

Eurosuper 95 benzin najjeftiniji je među zemljama regiona Zapadnog Balkana u Crnoj Gori, baš kao i eurodizel, navodi…

Kosovo traži da NATO ima stalnu američku vojnu bazu na svojoj teritoriji

Kosovo je pozvalo Sjedinjene Američke Države (SAD) da izgrade stalnu vojnu bazu na svojoj teritoriji i da ubrzaju…
Total
0
Share