Vučić “nema problem” da kaže da se u Srebrenici nije desio genocid

Aleksandar Vučić u Sjenici @Twitter

Kako je vrlo znakovito već duži vremenski period, bosanskohercegovački film “Quo vadis, Aida?”, koji je nedavno osvojio i nagradu za najbolji Evropski film u 2021. godini, zbog svoje tematike teško da može doći do kino publike u susjednoj Srbiji.

Iako se njegovo prikazivanje u međuvremenu organizovalo u Novom Pazaru, u ostalim gradovima Srbije to već nije slučaj, iako pojedine nevladine organizacije i udruženja traže njegovo prikazivanje, a sve “kako bi aktuelna vlast dokazala svoju demokratičnost“, koje očito ipak nema.

Govoreći jučer o svojoj političkoj budućnosti na mjestu prvog čovjeka vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se osvrnuo i na film “Quo vadis, Aida?“, kazavši kako ga (op. a. još uvijek) nije gledao.

Ko želi (i/ili smije)?

“Nemam vremena, ali znam da se film prikazuje u Novom Pazaru. Ko želi neka ga prikazuje“, kazao je.

Na kraju je Vučić ipak iskoristio priliku, negiravši presude međunarodnih sudova u vezi s događajima iz Srebrenice u ljeto 1995. godine koji su okvalifikovani kao genocid, ponovo za sve kazavši da “nema problem sve opisati kao užasan zločin“.

Vezane vijesti

Ambasador Ukrajine pozvao Srbiju da se pridruži sankcijama Rusiji

Ambasador Ukrajine u Srbiji, Volodimir Tolkač, pozvao je Beograd da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije, prenosi “Ukrinform”.…

Strane tajne službe intervenisale u Kazahstanu, žele isto da se desi i u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vjeruje da iza aktuelnih nereda u Kazahstanu stoje strane tajne službe. Vučić je u…

Nove prijetnje: “Hrvatska će zbog BiH morati udariti šakom o diplomatski stol”

Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, navodi da se vlada Andreja Plenkovića u prethodnom periodu dosta angažovala…
Total
1
Share