“Vučić se prema Republici Srpskoj ponaša isto kao prema Kosovu”

Milorad Dodik @Twitter

Bojkot učešća u radu državnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine od strane predstavnika entiteta Republike Srpske (RS) povezana je sa pritiscima kojima je dosljedno podvrgnut srpski entitet unutar BiH. kazala je direktorica beogradskog “Centra za geostrateška istraživanja” Dragana Trifković.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom jučerašnjeg sastanka sa Miloradom Dodikom savjetovao političko rukovodstvo entiteta RS da prestane sa bojkotom vlasti na nivou BiH i pokuša pronaći rješenje za aktuelne političke probleme unutar državnih institucija, piše ruska novinska agencija “Regnum“.

Jedinstvena prilika

Prema riječima beogradske ekspertice, bosanski Srbi nemaju drugu priliku da izraze svoje nezadovoljstvo odnosom Zapada prema Republici Srpskoj, osim ovog bojkota.

“Godinama traje proces prenošenja nadležnosti Republike Srpske, koje su joj zagarantovane u skladu sa Dejtonskim sporazumom, na centralne vlasti u Sarajevu. Taj proces je morao biti zaustavljen i pronađen način da se ugovorne strane primoraju da ispoštuju svoje obaveze iz Dejtonskog sporazuma, aktuelnog međunarodnog dokumenta”, podsjetila je Trifković.

Vučić se ne želi konfrotirati sa Zapadom

Prema njenom mišljenju, neprimjerena je preporuka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića političkom vrhu Srba u BiH da se vrate u organe državne vlasti.

“Po mom mišljenju, Milorad Dodik bolje razumije metode kojima može izvršiti pritisak na ostale učesnike političkog procesa u BiH kako bi se započeli pregovori o povratku nadležnosti Republici Srpskoj“, napomenula je.

Trifković je priznala da Aleksandar Vučić nije želio da se konfrontira sa Zapadom uoči narednih predsjedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora koji će se u Srbiji održati u aprilu ove godine, te je stoga savjetovao Dodika da vrati predstavnike RS u državne organe BiH.

Nereagovanje kao Vučićev politički model

“Kada bi Vučić polazio od interesa Srba u Republici Srpskoj, najvjerovatnije bi podržao stav Dodika. Podsjetimo, Vučić nije reagovao na Dodikove riječi da se u Bosni i Hercegovini pojačava radikalna retorika i nije savjetovao nikakve političke ili diplomatske mjere koje bi mogle biti poduzete da se ovaj proces zaustavi“, rekla je Trifković.

Prema njenom mišljenju, Vučić na Republiku Srpsku primjenjuje isti politički model koji je ranije primjenjivao na Kosovu.

“On stalno ističe potrebu izbjegavanja sukoba, iako su s druge strane Srbi pod pritiskom da izazovu sukobe. Nereagovanje u praksi nije donijelo ništa dobro Srbima na Kosovu i neće donijeti ništa dobro Srbima u Republici Srpskoj“, rezimirala je Trifković.

Vezane vijesti

Milanović je toliko skrenuo udesno, da je sam sebe susreo na ljevici

Svojim, većinom retrogradnim i po Bosnu i Hercegovinu pomalo opasnim stavovima posljednih godina, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović svrstao…

Vesna Pešić: “Ne mislim da je Novak Đoković glup, ali jeste neobrazovan”

Bivša srbijanska parlamentarka Vesna Pešić smatra da je teniser Novak Đoković, koji je do sada osvojio 21 Grand…

“Srbija neće dovoditi u pitanje svoje bratsko prijateljstvo sa Rusijom”

“Srbija neće stati na stranu neprijatelja i dovoditi u pitanje svoje bratsko prijateljstvo sa Rusijom”, kazao je ministar…
Total
1
Share