Vulinov “srpski svet”: “Srbi žele živjeti ujedinjeni baš kao Nijemci”

Aleksandar Vulin @Twitter

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, komentarisao je jučerašnje izjave predsjednika Slovenije Boruta Pahora, koji je tokom 17. Bledskog strateškog foruma kazao da EU mora sve učiniti da ubijedi Srbiju u politiku Zapada i da odustane od ideje “srpskog sveta”.

Ideja ‘srpskog sveta’ nije zvanično opredjeljenje ni politika Srbije, ali jeste ‘prirodna potreba Srba da budu jedinstveni’ i da, kao na primjer Nijemci, žive ujedinjeni“, navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Ukidanje RS i komadanje Srbije

Vulin također navodi da Pahor ne vidi prijetnju miru u pokušajima ukidanja bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske ili opasnosti komadanja Srbije, ali da vidi problem u ideji “srpskog sveta”.

“Prije nego što nastavi da govori Srbiji šta i kako da radi, neka Pahor najprije vrati staž, prava i imovinu Srba koji su do građanskog rata živjeli ili još uvijek žive u Sloveniji, jer ih je njegova država učinila pravno nevidljivim“, zaključio je srbijanski ministar unutrašnjih poslova.

Vezane vijesti

Berlin želi ubrzati proces pristupanja država zapadnog Balkana u EU

Evropska unija (EU) mora ubrzati proces pristupanja država Zapadnog Balkana u EU, jer će samo jaka i ujedinjena…

Vučić najavljuje kataklizmu u Evropi, čeka nas “tamna zima”

Evropa se suočava sa kataklizmom zbog cijena električne energije, odnosno nadolazeće svjetske energetske krize, kazao je danas predsjednik…

“Javno neslaganje s Dodikom donijelo bi katastrofalne posljedice za naš narod”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, često je znao govoriti da ne voli televizijska pojavljivanja, te da to rijetko čini,…
Total
1
Share