Za više od 1.000 Bosanaca određen karantin

Karantin / Izolacija @freepik.com

U svim državama jugositoka Evrope u znatnom porastu je broj zaraženih virusom korona, odnosno novim sojem “Omikron”, izuzetno zaraznim i veoma lako prenosivim.

Sve države regije bilježe rekorde na dnevnoj bazi, pa je tako jučer u Sloveniji zabilježeno 6.855 novih zaraza virusom korona, samo nešto malo manje od rekordnih 7.420 slučajeva dan ranije.

Vlasti ove države epidemiološko stanje ocjenjuju i dalje vrlo ozbiljnim, posebno jer je virus ponovo ušao u bolnice, zbog čega bi neke od njih mogle ostati bez potrebnog medicinskog osoblja koje bi se brinulo o najtežim pacijentima.

Na “povratku” kući

Vjerovatno iz tog razloga, zdravstveni inspektori u Sloveniji su tokom posljednje sedmice decembra i prve sedmice januara izrekli novčane kazne od skoro 70 hiljada eura zbog nepoštivanja PCT (prebolio – cijepljen/vakcinisan – testiran) uslova.

Upravo su na granici prilikom ulaska u Sloveniju policajci uručili ukupno 1.885 naloga o kućnom karantinu, od čega ih se najviše odnosilo na građane pristigle iz Bosne i Hercegovine, njih 1.059, zatim Kosova (349), te Hrvatske (213).

Vezane vijesti

Hrvatska sustiže BiH po broju umrlih na milion stanovnika

Hrvatska je već neko vrijeme među prvih deset država svijeta prema brojevima umrlih od virusa korona na milion…

Države bivše Jugoslavije s najvećom stopom smrtnosti od virusa korona

Samo Bugarska ima više smrtnih slučajeva od korona virusa u Evropi od Bosne i Hercegovine, smještajući tako ovu…

Da li su Ukrajinci krivi za dojave o bombama po Beogradu?

Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije, izjavila je danas da su aktuelne dojave o bombama u Srbiji najvjerovatnije pritisci…
Total
1
Share