Za više od 1.000 Bosanaca određen karantin

Karantin / Izolacija @freepik.com

U svim državama jugositoka Evrope u znatnom porastu je broj zaraženih virusom korona, odnosno novim sojem “Omikron”, izuzetno zaraznim i veoma lako prenosivim.

Sve države regije bilježe rekorde na dnevnoj bazi, pa je tako jučer u Sloveniji zabilježeno 6.855 novih zaraza virusom korona, samo nešto malo manje od rekordnih 7.420 slučajeva dan ranije.

Vlasti ove države epidemiološko stanje ocjenjuju i dalje vrlo ozbiljnim, posebno jer je virus ponovo ušao u bolnice, zbog čega bi neke od njih mogle ostati bez potrebnog medicinskog osoblja koje bi se brinulo o najtežim pacijentima.

Na “povratku” kući

Vjerovatno iz tog razloga, zdravstveni inspektori u Sloveniji su tokom posljednje sedmice decembra i prve sedmice januara izrekli novčane kazne od skoro 70 hiljada eura zbog nepoštivanja PCT (prebolio – cijepljen/vakcinisan – testiran) uslova.

Upravo su na granici prilikom ulaska u Sloveniju policajci uručili ukupno 1.885 naloga o kućnom karantinu, od čega ih se najviše odnosilo na građane pristigle iz Bosne i Hercegovine, njih 1.059, zatim Kosova (349), te Hrvatske (213).

Vezane vijesti

Rama hvali Vučića: “Srbija slijedi vanjskopolitičku tradiciju Jugoslavije”

Albanski premijer Edi Rama, u intervjuu za njemačko izdanje magazina “Spiegel”, aktulenu poziciju Srbije nazvao je povoljnom zbog…

Ovo ljeto do Dubrovnika bez prelazaka granica i gužvi u Neumu

Historijski projekat izgradnje Pelješkog mosta u Hrvatskoj, i konačnog kopnenog spajanja južnog dijela ove države sa ostatkom zemlje,…

Da li bi Srbija bila bombardovana da nije bilo Vukovara i Srebrenice

Gost dijaloške emisije “Crveni karton”, emitovane 19. marta na srbijanskoj “Kurir” televiziji, bili su Boško Obradović, predsjednik “Srpskog…
Total
1
Share