Za više od 1.000 Bosanaca određen karantin

Karantin / Izolacija @freepik.com

U svim državama jugositoka Evrope u znatnom porastu je broj zaraženih virusom korona, odnosno novim sojem “Omikron”, izuzetno zaraznim i veoma lako prenosivim.

Sve države regije bilježe rekorde na dnevnoj bazi, pa je tako jučer u Sloveniji zabilježeno 6.855 novih zaraza virusom korona, samo nešto malo manje od rekordnih 7.420 slučajeva dan ranije.

Vlasti ove države epidemiološko stanje ocjenjuju i dalje vrlo ozbiljnim, posebno jer je virus ponovo ušao u bolnice, zbog čega bi neke od njih mogle ostati bez potrebnog medicinskog osoblja koje bi se brinulo o najtežim pacijentima.

Na “povratku” kući

Vjerovatno iz tog razloga, zdravstveni inspektori u Sloveniji su tokom posljednje sedmice decembra i prve sedmice januara izrekli novčane kazne od skoro 70 hiljada eura zbog nepoštivanja PCT (prebolio – cijepljen/vakcinisan – testiran) uslova.

Upravo su na granici prilikom ulaska u Sloveniju policajci uručili ukupno 1.885 naloga o kućnom karantinu, od čega ih se najviše odnosilo na građane pristigle iz Bosne i Hercegovine, njih 1.059, zatim Kosova (349), te Hrvatske (213).

Vezane vijesti

Milanović “razbjesnio Ukrajinu, uznemirio Bosnu, zabrinuo Zapad”

Nakon što je portal Danas.ba, još prije tri dana, prvi u regionu otkrio da je predsjednik Hrvatske Zoran…

Vučić: Naoružani Albanci su “borci za slobodu”, a naoružani Srbi – teroristi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oštro je reagovao na negodovanje u javnosti koje su izazvale riječi specijalnog predstavnika SAD…

“Da nije bilo Rusije mi bismo bili genocidni narod”

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, komentarisao je brojne izazove koje je donijela ukrajinska kriza, navodeći da je…
Total
0
Share