Zašto Vučić nikada ne spominje “suverenitet Bosne i Hercegovine”

Suverenitet BiH “sporan” za Aleksandra Vučića @danas.ba/ilustracija

Kao i nebrojeno puta do sada, svaki put kada govori o Bosni i Hercegovini, predsjednik Srbije namjerno ne izgovara riječ “suverenitet” u “političkom opisu” njemu susjedne države.

Od Vučića smo i danas, pred još jedan sastanak sa Miloradom Dodikom u Beogradu, mogli čuti da “Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, ponovo namjerno ne spominjući i riječ “suverenitet.

Šta je “suverenitet”?

Po definiciji suverenitet je pojam koji označava vrhovnu i konačnu političku vlast, iznad koje, u pogledu donošenja i provođenja političkih odluka, nema više vlasti.

Suverenitet je, uz stanovništvo, teritoriju i pravni poredak, jedno od bitnih obilježja države. Unutrašnji suverenitet znači da je država najviša vlast na svojoj teritoriji, te da raspolaže moći kakvu nema nijedna druga društvena organizacija, niti pojedinac.

Vanjski suverenitet znači da je država nezavisna i ravnopravna u odnosima sa drugim državama.

Iščitavajući upravo objašnjeni pojam “suvereniteta” odmah postaje jasno Vučićne priznaje vrhovnu i konačnu političku vlast na nivou države (BiH)” iznad koje vjerovatno vidi “entitetsku suverenost”, kako je to nekada znao govoriti.

Očito nepoštivanje države BiH

Kako je prema istoj definiciji “suvereniteta” navedeno da je “država najviša vlast na svojoj teritoriji, te da raspolaže moći kakvu nema nijedna druga društvena organizacija, niti pojedinac“, sasvim je jasno zašto za predsjednika Srbije nije poželjno reći da poštuje “suverenitet Bosne i Hercegovine“, više nego očito favorizujući entitet RS i pojedince iz tog dijela BiH.

Biti kao država “nezavisna i ravnopravna u odnosima sa drugim državama“, što je još jedna od odlika “suvereniteta“, također za Aleksandra Vučića nije poželjna stvar, a upravo njegovi sastanci, skoro na sedmičnom nivou, sa bosanskohercegovačkim entitetskim čelnicima upravo i dokazuju jednu takvu tezu.

Vezane vijesti

“Srbija ne može podržati agresiju na suverenu državu Ukrajinu”

Gostujući danas na srbijanskom “Javnom radiotelevizijskom servisu” bivši predsjednik Srbije Boris Tadić govorio je o tome kakav stav…

“Otcjepljenje Republike Srpske podsjeća na rusku invaziju Ukrajine”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, kao i mnogo puta u posljednje vrijeme, ponovo se dotakao Bosne i Hercegovine (BiH),…

Najveći problem Kosova je “destruktivna uloga” Srbije u regionu

Ovo je izjavio premijer Kosova Aljbin Kurti u jučerašnjem intervjuu crnogorskom dnevniku “Pobjeda”. “Odnosi između Kosova i Srbije…
Total
2
Share