Zašto Vučić nikada ne spominje “suverenitet Bosne i Hercegovine”

Suverenitet BiH “sporan” za Aleksandra Vučića @danas.ba/ilustracija

Kao i nebrojeno puta do sada, svaki put kada govori o Bosni i Hercegovini, predsjednik Srbije namjerno ne izgovara riječ “suverenitet” u “političkom opisu” njemu susjedne države.

Od Vučića smo i danas, pred još jedan sastanak sa Miloradom Dodikom u Beogradu, mogli čuti da “Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, ponovo namjerno ne spominjući i riječ “suverenitet.

Šta je “suverenitet”?

Po definiciji suverenitet je pojam koji označava vrhovnu i konačnu političku vlast, iznad koje, u pogledu donošenja i provođenja političkih odluka, nema više vlasti.

Suverenitet je, uz stanovništvo, teritoriju i pravni poredak, jedno od bitnih obilježja države. Unutrašnji suverenitet znači da je država najviša vlast na svojoj teritoriji, te da raspolaže moći kakvu nema nijedna druga društvena organizacija, niti pojedinac.

Vanjski suverenitet znači da je država nezavisna i ravnopravna u odnosima sa drugim državama.

Iščitavajući upravo objašnjeni pojam “suvereniteta” odmah postaje jasno Vučićne priznaje vrhovnu i konačnu političku vlast na nivou države (BiH)” iznad koje vjerovatno vidi “entitetsku suverenost”, kako je to nekada znao govoriti.

Očito nepoštivanje države BiH

Kako je prema istoj definiciji “suvereniteta” navedeno da je “država najviša vlast na svojoj teritoriji, te da raspolaže moći kakvu nema nijedna druga društvena organizacija, niti pojedinac“, sasvim je jasno zašto za predsjednika Srbije nije poželjno reći da poštuje “suverenitet Bosne i Hercegovine“, više nego očito favorizujući entitet RS i pojedince iz tog dijela BiH.

Biti kao država “nezavisna i ravnopravna u odnosima sa drugim državama“, što je još jedna od odlika “suvereniteta“, također za Aleksandra Vučića nije poželjna stvar, a upravo njegovi sastanci, skoro na sedmičnom nivou, sa bosanskohercegovačkim entitetskim čelnicima upravo i dokazuju jednu takvu tezu.

Komentariši
Vezane vijesti

62-godišnji otac ubio 29-godišnjeg sina, pa izvršio samoubistvo

Kako prenose brojni srbijanski mediji, policija je danas oko 13 i 30 sati u kući u beogradskom naselju…

Milanovićevo prozivanje Finske i Švedske “ide na ruku Putinovom režimu”

Hrvatski ministar vanjskih poslova, Gordan Grlić Radman, kazao je danas da predsjedniku Zoranu Milanoviću “zaista nije lako, jer…

Šešelj traži da Srbija prizna sve novoformirane republike na teritoriji Ukrajine

Vlasti Srbije treba da prihvate priznanje nezavisnosti samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Južne Osetije i…
Total
0
Share