Zlostavljanje migranata: Hrvatska ih pretučene, bose i gole vraća u BiH

Policijski kombi za prevoz migranata @Twitter

Migrante je policija Republike Hrvatske ponekad pretučene i potupno gole vraćala preko granice nazad u BiH, a neki od njih su čak i bili bačeni u “graničnu” rijeku Koranu.

Evropski komitet za prevenciju torture (CPT) pozvao je vlasti Republike Hrvatske “da osiguraju da slučajevi navodnog zlostavljanja migranata, u blizini Velike Kladuše u BiH na granici dvije države, budu predmet efikasnih istraga“.

Vijeće Evrope (VE) je u petak zatražilo od Hrvatske da efikasno djeluje protiv maltretiranja migranata, ponekad pretučenih ili vraćenih golih, od strane policije, a koje je zabilježeno u nekoliko svjedočanstava.

U izvještaju objavljenom u petak, od Zagreba se također traži da “osigura da se slučajevi navodnog zlostavljanja efikasno istraže“. Ovaj izvještaj je sastavljen nakon posjete predstavnika CPT-a u augustu 2020. godine, “posebno duž graničnog područja sa Bosnom i Hercegovinom“.

Uskraćivanje informacija i dokumentacije

“Prvi put otkako je CPT počeo da posjećuje Hrvatsku 1998. godine, bilo je poteškoća u međusobnoj saradnji, ograničen je pristup informacijama, kao i teškoće u pristupu željenim dokumentima“, kritikovalo je Vijeće Evrope organe vlasti Republike Hrvatske.

U pratnji forenzičkih patologa, delegacija se na licu mjesta “uvjerila u brojne, vjerodostojne i dosljedne navode o fizičkom zlostavljanju koje je hrvatska policija izvršila prema migrantima“.

“Navodno zlostavljanje se sastojalo od šamaranja, udaraca nogama, udaraca pendrecima ili premlaćivanja drugim predmetima, kao što su kundaci ili cijevi vatrenog oružja, motke ili grane drveća”, navodi se u izvještaju.

Bacanje u rijeku Koranu

Pored ostalog se navodi i da su pojedini migrantibili prisiljeni da hodaju bosi kroz šumu, do granice, ili su bili bačeni u rijeku Koranu, koja dijeli Hrvatsku od Bosne i Hercegovine, dok su im ruke još bile okovane plastičnim lisicama“.

U izvještaju se dalje navodi da su drugi migranti “tvrdili da su vraćeni u Bosnu i Hercegovinu u donjem rublju, a u nekim slučajevima i potpuno goli“. U tekstu izvještaja se takođe ističe da “nema efikasnog mehanizma” kojim bi se identifikovali počinioci ovog navodnog zlostavljanja.

Iako Vijeće Evrope prepoznaje “velike poteškoće s kojima se hrvatske vlasti suočavaju s prilivom migranata“, ipak poziva Hrvatsku da “poštuje svoje obaveze u vezi s ljudskim pravima”, kao i da se obveže da će “stati u kraj” zlostavljanju opisanom u izvještaju.

Vezane vijesti

“Nije me briga koliki su pritisci, nećemo uvoditi sankcije Moskvi”

Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u petak na televizijskoj konferenciji za novinare da Srbija ostaje čvrsto opredijeljena pridruživanju…

Brnabić “objasnila” pod kojim uslovima će Republika Srpska napustiti BiH

Ana Brnabić, premijerka Srbije, kazuala je danas da putuje u BiH, na “Ekonomski forum” na Jahorini, kako bi…

Oklopna vozila i vojnici na ulicama Skoplja

Protesti i eskalacija tenzija u Skoplju se nastavljaju, a povod je francuski prijedlog za rješavanje spora o otvaranju…
Total
1
Share