Ahmetović u mirovnoj misiji u Sarajevu: “Moramo održati BiH stabilnom”

Adis Ahmetović @wikimedia.org

Kada je njegova porodica izbjegla u Njemačku 1990-ih, tokom rata u Jugoslaviji, nije niti mogao zamisliti da će upravo on biti osoba koja će pomagati da se spriječi novi mogući sukob, upravo u rodnoj mu Bosni i Hercegovini.

Poslanik njemačkog SPD-a u Bundestagu Adis Ahmetović će u utorak otputovaŧi u Sarajevo u mirovnu misiju, pišu današnji njemački mediji.

Njemački ministar vanjskih poslova Michael Roth upitao ga je da li bi volio da učestvuje u “pregovorima” u BiH, na što je Ahmetović kazao da bi mu “bila velika čast”.

Adis Ahmetović je član njemačkog Bundestaga od septembra ove godine. Trodnevni program njegove posjete Bosni i Hercegovini uključuje razgovore sa članovima Predsjednišŧva BiH.

Spriječavanje sukoba širih razmjera

Zaista se radi o ratu i miru. Ovaj sukob se može razviti u bilo kom trenutku“, kazao je Ahmetović, navodeći da “srpski dio BiH prijeti otcjepljenjem“.

“To ne bi funkcionisalo bez vojnog sukoba“, dodao je Ahmeŧović.

Novi priliv izbjeglica

Kao rezultat svega navedenog, Ahmeŧović navodi da strahuje od sličnog priliva izbjeglica kao prije 30-ak godina i sukoba u drugim balkanskim državama.

“Zato apsolutno moramo održati Bosnu i Hercegovinu stabilnom”, zaključio je na kraju Ahmeŧović.

Vezane vijesti

Ukrajinci razmatraju preventivni raketni napad na Bjelorusiju

Sekretar Savjeta za nacionalnu sigurnost Ukrajine, Aleksej Danilov, priznao je danas da  bi ukrajinska vojska mogla izvršiti preventivni…

15 godina zatvora ako izgovorite riječ “rat”

Poslanici ruske Državne dume poslali su danas u parlament izmjene i dopune pravnih dokumenata kojima se predviđa krivična…

Orban shvata da Putin gubi rat i ne želi Mađarsku “na pogrešnoj strani historije”

Nedavno je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó potvrdio na društvenim mrežama da njegovo ministarstvo vrši pripreme za…
Total
33
Share