Ahmetović u mirovnoj misiji u Sarajevu: “Moramo održati BiH stabilnom”

Adis Ahmetović @wikimedia.org

Kada je njegova porodica izbjegla u Njemačku 1990-ih, tokom rata u Jugoslaviji, nije niti mogao zamisliti da će upravo on biti osoba koja će pomagati da se spriječi novi mogući sukob, upravo u rodnoj mu Bosni i Hercegovini.

Poslanik njemačkog SPD-a u Bundestagu Adis Ahmetović će u utorak otputovaŧi u Sarajevo u mirovnu misiju, pišu današnji njemački mediji.

Njemački ministar vanjskih poslova Michael Roth upitao ga je da li bi volio da učestvuje u “pregovorima” u BiH, na što je Ahmetović kazao da bi mu “bila velika čast”.

Adis Ahmetović je član njemačkog Bundestaga od septembra ove godine. Trodnevni program njegove posjete Bosni i Hercegovini uključuje razgovore sa članovima Predsjednišŧva BiH.

Spriječavanje sukoba širih razmjera

Zaista se radi o ratu i miru. Ovaj sukob se može razviti u bilo kom trenutku“, kazao je Ahmetović, navodeći da “srpski dio BiH prijeti otcjepljenjem“.

“To ne bi funkcionisalo bez vojnog sukoba“, dodao je Ahmeŧović.

Novi priliv izbjeglica

Kao rezultat svega navedenog, Ahmeŧović navodi da strahuje od sličnog priliva izbjeglica kao prije 30-ak godina i sukoba u drugim balkanskim državama.

“Zato apsolutno moramo održati Bosnu i Hercegovinu stabilnom”, zaključio je na kraju Ahmeŧović.

Vezane vijesti

Ukrajinski kontranapad kod Harkova, Rusi potisnuti 15 kilometara prema granici

Kao rezultat kontraofanzive, ukrajinska vojska protjerala je ruske snage iz tri sela u okrugu Dergachiv u oblasti Harkov,…

Sin britanskog parlamentarca ubio čečenskog komandanta u Ukrajini

Rusija je optužila sina britanskog parlamentarca da je umiješan u ubistvo čečenskog komandanta brigade u Ukrajini, nakon što…

Snažan zemljotres jačine 6,4 po Richteru pogodio sjever Kine

Snažan zemljotres jačine 6,4 stepena Richterove skale dogodio se danas u Kini. Zemljotres se dogodio u 19.45 sati…
Total
33
Share