Ahmetović u mirovnoj misiji u Sarajevu: “Moramo održati BiH stabilnom”

Adis Ahmetović @wikimedia.org

Kada je njegova porodica izbjegla u Njemačku 1990-ih, tokom rata u Jugoslaviji, nije niti mogao zamisliti da će upravo on biti osoba koja će pomagati da se spriječi novi mogući sukob, upravo u rodnoj mu Bosni i Hercegovini.

Poslanik njemačkog SPD-a u Bundestagu Adis Ahmetović će u utorak otputovaŧi u Sarajevo u mirovnu misiju, pišu današnji njemački mediji.

Njemački ministar vanjskih poslova Michael Roth upitao ga je da li bi volio da učestvuje u “pregovorima” u BiH, na što je Ahmetović kazao da bi mu “bila velika čast”.

Adis Ahmetović je član njemačkog Bundestaga od septembra ove godine. Trodnevni program njegove posjete Bosni i Hercegovini uključuje razgovore sa članovima Predsjednišŧva BiH.

Spriječavanje sukoba širih razmjera

Zaista se radi o ratu i miru. Ovaj sukob se može razviti u bilo kom trenutku“, kazao je Ahmetović, navodeći da “srpski dio BiH prijeti otcjepljenjem“.

“To ne bi funkcionisalo bez vojnog sukoba“, dodao je Ahmeŧović.

Novi priliv izbjeglica

Kao rezultat svega navedenog, Ahmeŧović navodi da strahuje od sličnog priliva izbjeglica kao prije 30-ak godina i sukoba u drugim balkanskim državama.

“Zato apsolutno moramo održati Bosnu i Hercegovinu stabilnom”, zaključio je na kraju Ahmeŧović.

Vezane vijesti

“Ramzan Kadirov će jednostavno biti likvidiran”

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin ima “veoma neobičan odnos” sa čečenskim šefom Ramzanom Kadirovim. “Ova priča sa Kadirovim…

Rusija zauzela teritoriju Ukrajine koja odgovara površini BiH, Hrvatske i Slovenije zajedno

Kako navodi “Forbes”, u svim dosadašnjim neprijateljstvima koje je posljednjih godina, kao i od 24. februara, ostvarila u…

Ukrajinski vojnici lansirali “NLAW” sa krova i zamalo se digli u zrak

Društvenim mrežama “Telegram” i “Twitter” kruži viralni video na kojem se vide ukrajinski vojnici kako sa krova jedne…
Total
33
Share