Amerčki general objasnio zašto Krim ne treba prepustiti Rusiji

Ben Hodges @YouTube

“Kopneni dio ove ukrajinske kontraofanzive jasno ima za cilj da prekine takozvani ‘kopneni koridor’ deokupacijom ili borbom”, rekao je za “Newsweek” penzionisani general-potpukovnik Ben Hodges, bivši komandant američke vojske u Evropi, prenosi agencija “Unian”.

Prema njegovim riječima, čim Kerčki most bude uništen, to će u potpunosti promijeniti pravila igre za Krim.

Ključna teritorija

“Ponekad čujem od Pentagona da želimo da pomognemo da se Rusi potiskuju. Ne, ne radi se o njihovom potiskivanju. Radi se o ključnoj teritoriji. Radi se o izolaciji Krima, a zatim o mogućnosti da isporučimo potrebnu količinu oružja dugog dometa, tako da poluostrvo postaje nepodesno za operacije ruske mornarice i ruskog ratnog vazduhoplovstva”, objasnio je američki general.

Prema njegovim riječima, municija 155 mm dvostruke namjene koju trenutno koriste ukrajinski topnici već komplikuje situaciju ruskim jedinicama.

Rusija neće poštovati dogovore

“Ovo će vrlo brzo uništiti rusku artiljeriju. I takođe će otežati konvojima da prevoze trupe, municiju ili bilo šta preko takozvanog ‘kopnenog koridora’. Ukrajinci znaju da je Krim ključna teritorija, odnosno da Ukrajina nikada neće biti sigurna sve dok Rusija drži Krim okupiranim, jer oni svojom flotom i avijacijom mogu da udaraju sa Krima i da lansiraju projektile na sve morske luke u Ukrajini“, rekao je Hodges.

On je podsjetio da Ukrajina neće moći obnoviti svoju ekonomiju dok Moskva drži ključne crnomorske luke pod paljbom.

“Iznenađen sam koliko ljudi drsko govore ‘neka Rusi dobiju Krim radi mira‘. Prvo, to su neznalice, jer misle da će Ruse to zapravo zadovoljiti, ili da će Rusija poštovati neki dogovor, ili Rusija neće prekinuti isporuku ili učiniti druge stvari da naškodi ukrajinskoj ekonomiji. Zašto bi Rusija bila nagrađena za sve što je uradila? Kinezi će sigurno gledati. Oni vide da smo spremni da ustupimo teritoriju drugoj zemlji. Možete li zamisliti da kažete Nijemcima da se odreknu bivših istočnonjemačkih država zarad mira? Ili reći SAD da vrate Aljasku Rusiji u ime mira? Smiješno je“, poručio je američki general.

Vezane vijesti

Tursku pogodio zemljotres

Potres magnitude 5,0 stepeni po Richteru pogodio je područje u blizini turskog grada Van. U istočnoj Turskoj 6.…

Rusija nema kapacitet da pokrene više velikih ofanziva

Rusija do sada nije pokazala sposobnost da pokrene više velikih ofanzivnih operacija koje bi bile potrebne da bi…

Dramatični snimci iz rovova Bahmuta, ukrajinski “Vukovi” štite “put života”

Snimak dramatičnih borbi u rovovima duž “puta života”, koji omogućava ukrajinskim snagama da snabdijevaju svoje trupe u Bahmutu,…
Total
0
Share