Austrijski “Zeleni”: Srpski nacionalisti jasno rade na uništenju BiH

Ewa Ernst-Dziedzic @Instagram

Srpski nacionalisti jasno rade na uništenju Bosne i Hercegovine (BiH). Upravo takvi planovi o podjeli zemlje bili su povod za krvavi rat prije 30 godina. Ako Evropa sada zažmuri pred ovim opasnim razvojem događaja, koji se dešava pred našim vratima, rizikujemo “grubo buđenje”.

Riječi su ovo glasnogovornice austrijske stranke Zelenih za vanjsku politiku, Ewe Ernst-Dziedzic, koja se osvrnula na sve veće secesionističke tendencije u bh. entitetu Republika Srpska (RS), odnosno na “političke akcije” lidera bosanskih Srba, Milorada Dodika.

Sankcije kao jedino rješenje

Ujedno i zastupnica Evropskog parlamenta, Ernst-Dziedzic poziva na dosljedno djelovanje kako bi se zaštitilo jedinstvo Bosne i Hercegovine.

“Postoji hitna potreba za jasnim crvenim linijama za nacionalističku retoriku. Evropska unija bi stoga, kao što to čine SAD, trebala brzo odrediti konkretne opcije djelovanja, uključujući restriktivne mjere, kako bi mogla na odgovarajući način reagovati u slučaju daljnje prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Ako to nije moguće zajedno u okviru EU, jer pojedine zemlje poput Mađarske ili Slovenije podržavaju Dodikove planove razlaza, moramo razgovarati o odgovarajućim posljedicama u koordinaciji sa drugim evropskim državama s istim stavovima“, dodala je.

Vezane vijesti

“Neki ljudi imaju pse i mačke kao zamjenu za djecu”

Danas smo svjedoci svih oblika sebičnosti. Vidimo da neki ne žele da imaju decu. Ponekad imaju jednog, i…

Danska kritikovana zbog planiranog “izvoza” zatvorenika na Kosovo

Aktivisti za ljudska prava na Kosovu kritikuju plan Danske da stotine zatvorenika smjesti na Kosovu umjesto u svojoj…

“Đoković je previše popularan da bi ga Vučić okrivio što se nije vakcinisao”

“Ako ne možete da ga pobijedite, onda ga stavite u pritvor”, tako misle građani Srbije koji ogorčeno gledaju…
Total
0
Share