Austrijski “Zeleni”: Srpski nacionalisti jasno rade na uništenju BiH

Ewa Ernst-Dziedzic @Instagram

Srpski nacionalisti jasno rade na uništenju Bosne i Hercegovine (BiH). Upravo takvi planovi o podjeli zemlje bili su povod za krvavi rat prije 30 godina. Ako Evropa sada zažmuri pred ovim opasnim razvojem događaja, koji se dešava pred našim vratima, rizikujemo “grubo buđenje”.

Riječi su ovo glasnogovornice austrijske stranke Zelenih za vanjsku politiku, Ewe Ernst-Dziedzic, koja se osvrnula na sve veće secesionističke tendencije u bh. entitetu Republika Srpska (RS), odnosno na “političke akcije” lidera bosanskih Srba, Milorada Dodika.

Sankcije kao jedino rješenje

Ujedno i zastupnica Evropskog parlamenta, Ernst-Dziedzic poziva na dosljedno djelovanje kako bi se zaštitilo jedinstvo Bosne i Hercegovine.

“Postoji hitna potreba za jasnim crvenim linijama za nacionalističku retoriku. Evropska unija bi stoga, kao što to čine SAD, trebala brzo odrediti konkretne opcije djelovanja, uključujući restriktivne mjere, kako bi mogla na odgovarajući način reagovati u slučaju daljnje prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Ako to nije moguće zajedno u okviru EU, jer pojedine zemlje poput Mađarske ili Slovenije podržavaju Dodikove planove razlaza, moramo razgovarati o odgovarajućim posljedicama u koordinaciji sa drugim evropskim državama s istim stavovima“, dodala je.

Vezane vijesti

Rusi izgubili 19 hiljada vojnika, 700 tenkova, 150 aviona…

Ukrajina je jutros izdala novo saopštenje u kome se navode gubici ruskih snaga tokom invazije na ovu državu.…

Veliki napad na Harkov: Rusi pokrenuli kontraofanzivu

Ruske trupe, koje pokušavaju da se održe na krajnjem sjeveroistoku oblasti Harkov uz samu državnu granicu, žestoko su…

Čovjek bježi iz požara sa zapaljenom odjećom na sebi

Toplotni talas koji je pogodio Evropu, dovodeći do rekordnih temperatura u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španiji i Portugalu, nastavlja…
Total
5
Share