Autokrate u strahu pred izbore: “Republici Srpskoj prijeti kolaps”

Milorad Dodik i Viktor Orban @depo.ba

U nastojanju da proširi uticaj Mađarske na Zapadnom Balkanu, predsjednik Viktor Orban se od 2019. godine sve više udvara lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku.

Kontrolisani mediji, oslabljena podjela vlasti i “cvjetajući” nepotizam, upravo na ovaj način autokrate, poput već spomenutog Viktora Orbana, ali i Milorada Dodika, te srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, u jugoistočnoj Evropi osiguravaju svoju vlast vrlo sličnim sredstvima, piše današnji njemački dnevni list “Frankfurter Rundschau“.

Orban i Vučić “pušu” Dodiku u leđa

Ipak, njihovi glavni opozicioni kritičari nadaju se smjeni vlasti na predstojećim izborima – uz različite šanse. Upravo bi izborni trijumf njegovih ključnih partnera u aprilu, poput Orbana i Vučića, “međunarodno izolovanom” Dodiku dao primjetan podsticaj u uoči Opštih izbora u BiH u oktobru.

Ne samo iz razloga izborne taktike, najmoćniji čovjek u entitetu Republika Srpska (RS) mjesecima drži u neizvjesnosti rastrganu multietničku državu uz eskalirajuću kaskadu zlokobnih prijetnji otcjepljenjem, držeći i međunarodnu zajednicu “na nogama”.

“Svi za mnom”

Dok bošnjački političari i zapadne diplomate već upozoravaju na urušavanje državnih institucija, opozicija u Banjaluci naslućuje druge ciljeve iza Dodikovih prijetnji. S jedne strane, Dodik pokušava odvratiti pažnju od bezbrojnih korupcijskih afera u redovima svog SNSD-a najavama stvaranja entitetske vojske. S druge strane, želi “uplašiti” biračko tijelo da “hrli iza njegovih kola”, uplašeno svojim iskonskim strahom od novog rata.

Opozicioni političar i bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak (PDP) u Dodikovim prijetećim potezima vidi “dva procesa“. Jedan je “radikalizacija situacije” koju SNSD traži kao “pripremu za izbore“. Drugi je “velika pljačka” koja se odvija “iza fasade” Dodikovog “nacionalističkog govora”, zaključuje “Frankfurter Rundschau“.

Vezane vijesti

Nastavljaju se masovni protesti u Iranu, SAD pomažu demonstrantima

Najmanje 35 ljudi poginulo je u nasilnim protestima u Iranu koji traju više od sedam dana, nakon smrti…

Bijeg iz Ukrajine: Dugačka kolona automobila na granici sa Slovačkom

Nakon što je Rusija, odlukom predsjednika Vladimira Putina, rano jutros otpočela sa invazijom na Ukrajinu, mnogi stanovnici ove…

Ukrajinci u pravcu Hersona napredovali 5 kilometara, Rusi se povlače

Savjetnik načelnika Hersonske vojno-civilne uprave (OVA), Serhiy Khlan, rekao je da su Oružane snage Ukrajine u protekle dvije…
Total
13
Share