Biden će optužiti Trumpa da je jedini krivac za pobunu na Kapitolu

Joe Biden @YouTube

Američki predsjednik Joe Biden će okriviti Donalda Trumpa za nerede na Kapitolu, tačno godinu dana nakon napada na sjedište američke demokratije.

Obraćajući se Kongresu, Biden će kazati da je njegov prethodnik odgovoran za “haos i pokolj”, prenio je “BBC” riječi glasnogovornice Bijele kuće Jen Psaki.

Istražitelji su do sada uhapsili 725 osumnjičenih za napad na Kapitol koji se dogodio 6. januara 2021. godine kada su Trumpove pristalice upale u zgradu dok se Kongres okupljao da potvrdi Bidenovu pobjedu na predsjedničkim izborima.

Najveća i najsloženija istraga

Ranije tog dana, Trump je pozvao demonstrante na skupu ispred Bijele kuće da marširaju “mirno” prema Kongresu, ali ih je također pozvao da se “bore” i “uzburkaju masu” zbog, kako je Trump tada kazao, “optužbi za masovnu izbornu prevaru“.

Američki državni tužilac Merrick Garland predstavio je ažuriranu istragu FBI-a uoči današnje godišnjice, nazvavši operaciju za provođenje zakona “jednom od najvećih i najsloženijih istraga u američkoj historiji“.

Vezane vijesti

“Severodonjeck ne možemo predati, bilo je previše žrtava”

Nakon posjete liniji fronta, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski govorio je za ukrajinske medije o situaciji na frontu, navodeći…

Prigožin i Čečeni “započeli rat” prijeteći jedni drugima

Poletjele su ozbiljne varnice između dvije ruske vojne grupe s najozbiljnijom reputacijom prije rata u Ukrajini, koje se…

Desetine povrijeđenih: Autobus udario u kamion na autoputu

U teškoj saobraćajnoj nesreći na autoputu A4 u Italiji učestvovao je autobus u kojem je bilo oko 30…
Total
0
Share