Biden će optužiti Trumpa da je jedini krivac za pobunu na Kapitolu

Joe Biden @YouTube

Američki predsjednik Joe Biden će okriviti Donalda Trumpa za nerede na Kapitolu, tačno godinu dana nakon napada na sjedište američke demokratije.

Obraćajući se Kongresu, Biden će kazati da je njegov prethodnik odgovoran za “haos i pokolj”, prenio je “BBC” riječi glasnogovornice Bijele kuće Jen Psaki.

Istražitelji su do sada uhapsili 725 osumnjičenih za napad na Kapitol koji se dogodio 6. januara 2021. godine kada su Trumpove pristalice upale u zgradu dok se Kongres okupljao da potvrdi Bidenovu pobjedu na predsjedničkim izborima.

Najveća i najsloženija istraga

Ranije tog dana, Trump je pozvao demonstrante na skupu ispred Bijele kuće da marširaju “mirno” prema Kongresu, ali ih je također pozvao da se “bore” i “uzburkaju masu” zbog, kako je Trump tada kazao, “optužbi za masovnu izbornu prevaru“.

Američki državni tužilac Merrick Garland predstavio je ažuriranu istragu FBI-a uoči današnje godišnjice, nazvavši operaciju za provođenje zakona “jednom od najvećih i najsloženijih istraga u američkoj historiji“.

Vezane vijesti

Ukrajina bi mogla biti “izbrisana sa mape svijeta”

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je danas na pokušaj ruskog predsjednika Vladimira Putina da “izbriše” Ukrajinu “sa mape…

Sibirski vozovi puni vojske i tenkova kreću prema granici sa Ukrajinom

U aprilu i ponovo u oktobru 2021. godine Kremlj je rasporedio više od 100.000 vojnika iz južnih, zapadnih,…

Rusi se povlače u oblast Belgoroda, žele spriječiti Ukrajince da dođu na granicu

Ruska vojska je odlučila da učini sve što može da zadrži svoje položaje na periferiji Harkova, te se…
Total
5
Share