BiH sve dalje od EU: Osniva li se nova politička zajednica na jugu Evrope

Emmanuel Macron @YouTube

Francuski planovi za novu evropsku političku zajednicu postaju sve konkretniji. Prema riječima zvaničnika EU, šefovi država i vlada 44 zemlje biće pozvani na prvi sastanak 6. oktobra u Pragu.

Osim 27 zemalja EU, tu bi bile i Ukrajina, Turska, Velika Britanija i Švicarska. Pozive su također dobili Norveška, Island, Lihtenštajn, Moldavija, Gruzija, Armenija, Azerbejdžan i šest zapadnobalkanskih država Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Cilj nove evropske političke zajednice je omogućiti bližu razmjenu između zemalja EU i partnera izvan EU. Prema riječima zvaničnika EU, na prvom sastanku u glavnom gradu Češke biće riječi, između ostalog, o ratu Rusije protiv Ukrajine, energetskoj krizi i ekonomskoj situaciji. Planirano je da se sastanka organizuje uoči neformalnog samita EU koji je zakazan za 7. oktobar,prenosi “dpa“.

“Evropska unija – druga liga”

Francuski pritisak na stvaranje novog političkog formata u Evropi sada podržava i Njemačka. “U ovom trenutku ne postoji forum na kojem bi šefovi država i vlada EU mogli razgovarati o ključnim pitanjima sa partnerskim zemljama jednom ili dva puta godišnje”, rekao je njemački savezni kancelar Olaf Scholz u uvodnom obraćanju o evropskoj politici krajem augusta. Istovremeno je naglasio da “takva zajednica ne bi trebalo da bude alternativa proširenju EU“.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokrenuo je ideju za novu političku zajednicu još u maju. Macron želi da je iskoristi za unapređenje saradnje sa partnerima koji neće biti primljeni u EU u dogledno vrijeme ili koji to ne žele. Konkretno, više puta je spominjao Ukrajinu, koja je nedavno zvanično postala kandidat za članstvo u EU, ali će prema sadašnjim pravilima EU postati članica vjerovatno tek u narednoj deceniji.

Vezane vijesti

“Ako Srbija izvrši invaziju na Kosovo, Ukrajina će poslati vojsku”

Oleksij Gončarenko, ukrajinski poslanik i član ukrajinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, reagovao je jučer na tenzije…

Poznati influenceri poginuli u avionskoj nesreći

Oko 1,2 miliona ljudi redovno je pratilo avanturistička putovanja 22-godišnjeg režisera na video servisu YouTube. Snimci vratolomnih vožnji…

Rusi ponovo u oklopnim kolonama, Ukrajinci ih ponovo uništavaju

Nove video snimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju još jedan spektakularan udarac ukrajinske artiljerije na rusku oklopnu kolonu…
Total
4
Share