BiH unaprijed obavještena da vakcinama iz Austrije ističe rok, ipak su ih primili

Michael Linhart @YouTube

Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Linhart potvrdio je danas da je Bosna i Hercegovina (BiH), putem Vijeća ministara, bila unaprijed obaviještena o isteku roka trajanja pola miliona “AstraZeneca” vakcina protiv koronavirusa koje joj je donirala ova država.

Austrijski magazin “Profil” je tokom vikenda objavio, a portal Danas.ba u svom članku i prenio, da je BiH morala baciti neke od doniranih austrijskih doza vakcina kojima je istekao rok trajanja u oktobru i novembru, te se građani ove države nisu mogli njome vakcinisati na vrijeme.

Sve je bilo po zakonu

“Žalosno je što je vakcinama isticao rok, ali sve je urađeno u punoj koordinaciji sa EU“, rekao je danas ministar vanjskih poslova Ausŧrije Michael Linhart.

Austrija je u augustu donirala pola miliona doza vakcine “AstraZeneca”, koje je BiH posebno zaŧražila preko mehanizma EU.

Svjesni nemar

“Ova je država bila u potpunosti obaviješŧena o tome kada će se isporuka izvršiti i kada će isteći rok trajanja vakcinama”, dodao je Linhart.

Zbog isteka roka, vlasti Bosne i Hercegovine su imale samo nekoliko sedmica da distribuišu vakcinu u ljekarske ordinacije i bolnice. Kako za to nije bilo dovoljno vremena, prema ranijim navodima Dušana Kojića, portparola Ministarsŧva civilnih poslova BiH, vakcine su morale biti bačene u smeće.

Vezane vijesti

Napredovanje ruske vojske u Ukrajini je već stalo, imaju još 10 do 14 dana

Ruska vojska će moći da održi punu borbenu gotovost u Ukrajini još samo 10-14 dana, a onda će…

Lavrov: “Žao mi je ukrajinskog naroda”

Nakon pet mjeseci potpune ruske vojne invazije na Ukrajinu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da…

Kontraofanziva u Hersonu: Rusi napustili pojedine položaje, Putin pokušava dovesti pojačanja

Ukrajinska kontraofanziva u oblasti Hersona na jugu zemlje ušla je u treći dan, a oklopne snage Kijeva nastavljaju…
Total
13
Share