BiH unaprijed obavještena da vakcinama iz Austrije ističe rok, ipak su ih primili

Michael Linhart @YouTube

Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Linhart potvrdio je danas da je Bosna i Hercegovina (BiH), putem Vijeća ministara, bila unaprijed obaviještena o isteku roka trajanja pola miliona “AstraZeneca” vakcina protiv koronavirusa koje joj je donirala ova država.

Austrijski magazin “Profil” je tokom vikenda objavio, a portal Danas.ba u svom članku i prenio, da je BiH morala baciti neke od doniranih austrijskih doza vakcina kojima je istekao rok trajanja u oktobru i novembru, te se građani ove države nisu mogli njome vakcinisati na vrijeme.

Sve je bilo po zakonu

“Žalosno je što je vakcinama isticao rok, ali sve je urađeno u punoj koordinaciji sa EU“, rekao je danas ministar vanjskih poslova Ausŧrije Michael Linhart.

Austrija je u augustu donirala pola miliona doza vakcine “AstraZeneca”, koje je BiH posebno zaŧražila preko mehanizma EU.

Svjesni nemar

“Ova je država bila u potpunosti obaviješŧena o tome kada će se isporuka izvršiti i kada će isteći rok trajanja vakcinama”, dodao je Linhart.

Zbog isteka roka, vlasti Bosne i Hercegovine su imale samo nekoliko sedmica da distribuišu vakcinu u ljekarske ordinacije i bolnice. Kako za to nije bilo dovoljno vremena, prema ranijim navodima Dušana Kojića, portparola Ministarsŧva civilnih poslova BiH, vakcine su morale biti bačene u smeće.

Vezane vijesti

U Sjevernoj Koreji se jestivo ulje prodaje u bocama od 50 mililitara

Stanovnici Sjeverne Koreje, koji su već ozbiljno pogođeni nestašicom hrane i rastućim cijenama zbog obustave prekogranične trgovine s…

Rusija zaprijetila Americi zapljenom Aljaske

Šef ruske Državne dume “indirektno” je nagovijestio da američka savezna država Aljaska treba ponovo da pripadne Ruskoj Federaciji.…

Evropski rekord: Ledenica grada veličine 19 centimetara!

U ponedjeljak 24. jula nekoliko jakih superćelijskih oluja prošlo je kroz sjevernu Italiju. Ledenice grada koje su ubrzo…
Total
0
Share