BiH unaprijed obavještena da vakcinama iz Austrije ističe rok, ipak su ih primili

Michael Linhart @YouTube

Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Linhart potvrdio je danas da je Bosna i Hercegovina (BiH), putem Vijeća ministara, bila unaprijed obaviještena o isteku roka trajanja pola miliona “AstraZeneca” vakcina protiv koronavirusa koje joj je donirala ova država.

Austrijski magazin “Profil” je tokom vikenda objavio, a portal Danas.ba u svom članku i prenio, da je BiH morala baciti neke od doniranih austrijskih doza vakcina kojima je istekao rok trajanja u oktobru i novembru, te se građani ove države nisu mogli njome vakcinisati na vrijeme.

Sve je bilo po zakonu

“Žalosno je što je vakcinama isticao rok, ali sve je urađeno u punoj koordinaciji sa EU“, rekao je danas ministar vanjskih poslova Ausŧrije Michael Linhart.

Austrija je u augustu donirala pola miliona doza vakcine “AstraZeneca”, koje je BiH posebno zaŧražila preko mehanizma EU.

Svjesni nemar

“Ova je država bila u potpunosti obaviješŧena o tome kada će se isporuka izvršiti i kada će isteći rok trajanja vakcinama”, dodao je Linhart.

Zbog isteka roka, vlasti Bosne i Hercegovine su imale samo nekoliko sedmica da distribuišu vakcinu u ljekarske ordinacije i bolnice. Kako za to nije bilo dovoljno vremena, prema ranijim navodima Dušana Kojića, portparola Ministarsŧva civilnih poslova BiH, vakcine su morale biti bačene u smeće.

Vezane vijesti

Kazahstan: Demonstranti zapalili rezidenciju predsjednika

Demonstranti su u srijedu popodne zapalili službenu rezidenciju kazahstanskog predsjednika Kasima-Jomarta Tokajeva zbog eskalacije nasilja kao odgovora na…

“Dobro je preseliti se u Aziju”

Dmitrij Medvedev, kojeg mnogi smatraju najbližim političkim pomoćnikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, razmatra nekonvencionalan potez. Kao što je…

Joe Biden poklonio Ukrajini tri milijarde dolara na Dan nezavisnosti

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u srijedu da će Sjedinjene Američke Države (SAD) Ukrajini odobriti novi paket…
Total
13
Share