BiH unaprijed obavještena da vakcinama iz Austrije ističe rok, ipak su ih primili

Michael Linhart @YouTube

Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Linhart potvrdio je danas da je Bosna i Hercegovina (BiH), putem Vijeća ministara, bila unaprijed obaviještena o isteku roka trajanja pola miliona “AstraZeneca” vakcina protiv koronavirusa koje joj je donirala ova država.

Austrijski magazin “Profil” je tokom vikenda objavio, a portal Danas.ba u svom članku i prenio, da je BiH morala baciti neke od doniranih austrijskih doza vakcina kojima je istekao rok trajanja u oktobru i novembru, te se građani ove države nisu mogli njome vakcinisati na vrijeme.

Sve je bilo po zakonu

“Žalosno je što je vakcinama isticao rok, ali sve je urađeno u punoj koordinaciji sa EU“, rekao je danas ministar vanjskih poslova Ausŧrije Michael Linhart.

Austrija je u augustu donirala pola miliona doza vakcine “AstraZeneca”, koje je BiH posebno zaŧražila preko mehanizma EU.

Svjesni nemar

“Ova je država bila u potpunosti obaviješŧena o tome kada će se isporuka izvršiti i kada će isteći rok trajanja vakcinama”, dodao je Linhart.

Zbog isteka roka, vlasti Bosne i Hercegovine su imale samo nekoliko sedmica da distribuišu vakcinu u ljekarske ordinacije i bolnice. Kako za to nije bilo dovoljno vremena, prema ranijim navodima Dušana Kojića, portparola Ministarsŧva civilnih poslova BiH, vakcine su morale biti bačene u smeće.

Vezane vijesti

UN: Desetine ubijenih i hiljadu ranjenih tokom protesta u Almatiju

Desetine demonstranata je poginulo, a oko hiljadu je povrijeđeno tokom protesta i nereda u Almatiju (Kazahstan), objavili su…

Ogromne poplave u “Dolini smrti”, najtoplijem mjestu na svijetu

Nacionalni park “Dolina smrti” (eng. Death Valley) u Kaliforniji (SAD) drži rekord za najvišu temperaturu ikada zabilježenu na…

Ukrajinci oborili ruski jurišni helikopter “Mi-28 Night Hunter”

Jedinica protivvazdušne odbrane 81. brigade Oružanih snaga Ukrajine oborila je danas ruski jurišni helikopter “Mi-28 Night Hunter” u…
Total
13
Share