“Bosanska igra”: Viktor Orban, vjerni sluga Vladimira Putina

Viktor Orban i Vladimir Putin na naslovnici @hvg.hu

Iako se pridružila NATO savezu 1999. godine, i članica je Evropske unije od 2004., Mađarska je “na strani Moskve po najvažnijim međunarodnim pitanjima”, primjećuje liberalni mađarski magazin “HVG”, dešifrujući prokremljovsku vanjsku politiku vlade Viktora Orbana.

U jednom od izdanja od 13. januara, magazin se bavi rusofilijom mađarskog vođe prikazujući ga kako “čisti” Vladimiru Putinu cipele pretvorene u tenkove.

Bosanska igra

Glavni saveznik Moskve u okviru EU, Mađarska podržava Rusiju u nekoliko isuviše osjetljivih međunarodnih pitanja u ovom trenutku.

Budimpešta je “podržala intervenciju Moskve u Kazahstanu“, osuđujući “pokušaj puča” protiv režima Nazarbajeva. Štaviše, “povezuje se sa proputinskim separatistom Miloradom Dodikom u Bosni i Hercegovini” i, uprkos članstvu u NATO-u, “spriječava pristupanje Ukrajine, čime se svrstava u Putinov tim“, objašnjava “HVG“.

NATO i Putin

Privilegujući stavove Moskve na međunarodnoj sceni, Mađarska Viktora Orbana “postepeno gubi partnere koje je birala 1999. i 2004. godine, kada je zemlja pristupila NATO-u i Evropskoj uniji”, konstatuje “HVG“.

Prema riječima bivšeg ambasadora Mađarske u Rusiji, kome se obratio ovaj liberalni mađarski magazin, sadašnja mađarska vlada “vodi politiku koja služi ruskim interesima“, ali Mađarska “zauzvrat ne prima mnogo koristi od Moskve“.

Ukrajinska kriza

Prorusko opredjeljenje u Budimpešti podstiče “rizično diplomatsko opredjeljenje“, smatra “HVG“. U Kazahstanu je Orban “favorizirao Moskvu u odnosu na svog drugog prijatelja Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Turske, zemlje članice NATO-a”. U Bosni i Hercegovini podrška secesionisti Miloradu Dodiku zabrinjava “i EU i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, jer Dodik se smatra Putinovim čovjekom”.

Što se tiče Ukrajine, Budimpešta “glasa za produženje sankcija Moskvi“, ali “bira Putina protiv Zapada lišavajući Kijev NATO-a zbog sudbine mađarske manjine“.

Vezane vijesti

“Rusiji niko nije prijetio, Rusija je sama željela sukob”

Američki predsjednik Joe Biden sa govornice Generalne skupštine UN-a rekao je danas da nijedna država nije prijetila Rusiji,…

Ukrajinci ubili “Adama Groznog”, najstrašnijeg snajperistu u ruskoj vojsci

Ukrajinske oružane snage objavile su da su eliminisale “Adama Groznog”, jednog od najstrašnijih snajperista u ruskoj vojsci, koji…

Ukrajinci napreduju duboko u regiju Harkov, sljedeći je grad Kupjansk

Ukrajinski branioci uspjeli su postići ozbiljne uspjehe u regiji Harkov, o čemu svjedoče brojni foto i video dokazi…
Total
6
Share