Bosnom i Hercegovinom upravljaju karteli koji se žele obogatiti novcem od EU pomoći

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović @bhrt.ba

Među mnogim političarima i stručnjacima za pitanja sigurnosti iz cijele Evrope već “zvone zvona za uzbunu” kao rezultat najnovijih dešavanja u Bosni i Hercegovini, odnosno onome što se dešava u entitetu Republika Srpska (RS).

“Za nadati se da se Dodik samo igra sa šibicama, s kojima ipak na kraju ne želi da se opeče“, kazao je Jens Woelk u intervjuu za austrijski dnevni list “Heute“, inače bivši vanjski savjetnik Komisije EU za Bosnu i Hercegovinu.

Populistički nacionalisti

U prošlosti su razni “populistički nacionalisti“, kako Woelk naziva političare poput Dodika, više puta ugrožavali mir u Bosni i Hercegovini.

“Među narodima je uvijek vladao ‘hladan mir‘, ali se do sada ipak održavao uprkos velikim tenzijama“, smatra Woelk.

Karteli na vlasti u BiH

Velike političke reforme koje su zapravo mogle unaprijediti zemlju i spriječiti opasne situacije, kao što je sadašnja, nikada nisu bile moguće zbog razdora između tri naroda u zemlji.

“Uistinu, Bosnom i Hercegovinom upravljaju karteli koji bi se željeli obogatiti novcem od EU pomoći, pri tome uopšte ne želeći mijenjati zemlju na bolje“, kaže Woelk.

I premda su ovi karteli oduvijek bili u stanju da osiguraju mir, jer slijede samo svoje interese, opasnost od ponovnog sukoba na Balkanu sada je veća nego ikad. “Promijenjena geopolitička situacija mogla bi osigurati da Dodik zaista ostvari svoj cilj“, kaže Woelk, misleći pri tome na nesposobnu i rastrganu Evropsku uniju.

Vezane vijesti

Ukrajinci uništili još jedan višecjevni raketni lanser “TOS-1”

Ukrajinska vojska uništila je ruski teški sistem bacača raketa (“TOS-1”) “Solntsepek”, saopštio je danas Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.…

“Ljudi u Rusiji će ubrzo shvatiti da nešto nije u redu”

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi savjetnici u Kremlju suočavaju se sa velikom dilemom – nastaviti sa referendumima…

Histerija u Rusiji: Policija uhapsila ženu sa “praznim” transparentom

Ruska policija u subotu je uhapsila jednu mladu ženu u Nizhny Novgorodu na zapadu države, a sve zbog…
Total
1
Share