Bosnom i Hercegovinom upravljaju karteli koji se žele obogatiti novcem od EU pomoći

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović @bhrt.ba

Među mnogim političarima i stručnjacima za pitanja sigurnosti iz cijele Evrope već “zvone zvona za uzbunu” kao rezultat najnovijih dešavanja u Bosni i Hercegovini, odnosno onome što se dešava u entitetu Republika Srpska (RS).

“Za nadati se da se Dodik samo igra sa šibicama, s kojima ipak na kraju ne želi da se opeče“, kazao je Jens Woelk u intervjuu za austrijski dnevni list “Heute“, inače bivši vanjski savjetnik Komisije EU za Bosnu i Hercegovinu.

Populistički nacionalisti

U prošlosti su razni “populistički nacionalisti“, kako Woelk naziva političare poput Dodika, više puta ugrožavali mir u Bosni i Hercegovini.

“Među narodima je uvijek vladao ‘hladan mir‘, ali se do sada ipak održavao uprkos velikim tenzijama“, smatra Woelk.

Karteli na vlasti u BiH

Velike političke reforme koje su zapravo mogle unaprijediti zemlju i spriječiti opasne situacije, kao što je sadašnja, nikada nisu bile moguće zbog razdora između tri naroda u zemlji.

“Uistinu, Bosnom i Hercegovinom upravljaju karteli koji bi se željeli obogatiti novcem od EU pomoći, pri tome uopšte ne želeći mijenjati zemlju na bolje“, kaže Woelk.

I premda su ovi karteli oduvijek bili u stanju da osiguraju mir, jer slijede samo svoje interese, opasnost od ponovnog sukoba na Balkanu sada je veća nego ikad. “Promijenjena geopolitička situacija mogla bi osigurati da Dodik zaista ostvari svoj cilj“, kaže Woelk, misleći pri tome na nesposobnu i rastrganu Evropsku uniju.

Vezane vijesti

Ukrajina dobila prvi američki helikopter “Mi-17”

Ukrajina je dobila prvi od ukupno 11 helikoptera “Mi-17” koje će isporučiti Sjedinjene Američke Države (SAD). Prema navodima…

U regiji Sumy zaplijenjeni tenkovi i samohodna haubica

U regiji Sumy, na krajnjem sjeveroistoku Ukrajine na granici sa Rusijom, ukrajinski borci zaplijenili su danas tenkove i…

Ukrajinka ukrala Rusima municiju za bacač granata

Stanovnica sela Pobeda u Kijevskoj oblasti “ukrala” je municiju od ruskih vojnika i predala je ukrajinskim braniocima. Kako…
Total
1
Share