Bosnom i Hercegovinom upravljaju karteli koji se žele obogatiti novcem od EU pomoći

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović @bhrt.ba

Među mnogim političarima i stručnjacima za pitanja sigurnosti iz cijele Evrope već “zvone zvona za uzbunu” kao rezultat najnovijih dešavanja u Bosni i Hercegovini, odnosno onome što se dešava u entitetu Republika Srpska (RS).

“Za nadati se da se Dodik samo igra sa šibicama, s kojima ipak na kraju ne želi da se opeče“, kazao je Jens Woelk u intervjuu za austrijski dnevni list “Heute“, inače bivši vanjski savjetnik Komisije EU za Bosnu i Hercegovinu.

Populistički nacionalisti

U prošlosti su razni “populistički nacionalisti“, kako Woelk naziva političare poput Dodika, više puta ugrožavali mir u Bosni i Hercegovini.

“Među narodima je uvijek vladao ‘hladan mir‘, ali se do sada ipak održavao uprkos velikim tenzijama“, smatra Woelk.

Karteli na vlasti u BiH

Velike političke reforme koje su zapravo mogle unaprijediti zemlju i spriječiti opasne situacije, kao što je sadašnja, nikada nisu bile moguće zbog razdora između tri naroda u zemlji.

“Uistinu, Bosnom i Hercegovinom upravljaju karteli koji bi se željeli obogatiti novcem od EU pomoći, pri tome uopšte ne želeći mijenjati zemlju na bolje“, kaže Woelk.

I premda su ovi karteli oduvijek bili u stanju da osiguraju mir, jer slijede samo svoje interese, opasnost od ponovnog sukoba na Balkanu sada je veća nego ikad. “Promijenjena geopolitička situacija mogla bi osigurati da Dodik zaista ostvari svoj cilj“, kaže Woelk, misleći pri tome na nesposobnu i rastrganu Evropsku uniju.

Vezane vijesti

Novi kralj Velike Britanije nosit će titulu Charles III

Charles, novi suveren Ujedinjenog Kraljevstva, vladaće kao Charles III nakon smrti kraljice Elizabete II, piše “BBC”. “Danas, Kruna…

Zelenski poručio Krimskim Tatarima: “Vratićemo se na poluostrvo”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u petak Rusiju za represiju nad krimskotatarskom zajednicom, obećavajući da će povratiti…

Putin je upropastio Rusiju invazijom na Ukrajinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin doveo je Rusiju na ivicu bankrota sa više od 25 milijardi dolara “uloženih” u…
Total
0
Share