Članovi Komunističke partije Kine pozvani da “naprave” najmanje troje djece

Komunistička partija Kine @YouTube

Cijena politike jednog djeteta, koju je najmnogoljudnija zemlja svijeta praktikovala više decenija, posljednjih godina se “vratila kao bumerang”, spustivši natalitet ispod granice demografske održivosti.

U Kini je članovima vladajuće Komunističke partije Kine (KPK) upućen poziv da “planiraju najmanje troje djece u porodici zbog ozbiljnog pada nataliteta u zemlji“, prenosi “Guardian” navode najtiražnijeg kineskog dnevnog lista.

“Nijedan član stranke ne bi trebao koristiti bilo kakav izgovor, bio on objektivne ili lične prirode, da se ne oženi ili ne rodi, niti da koristi bilo kakav izgovor da ima samo jedno ili dvoje djece“, navodi se u tekstu objavljenom na internetu.

Guardian” napominje se da je sam članak, u kojem se poziva na “rađanje više od troje djece” ubrzo uklonjen sa internet stranica novina, ali su snimci ekrana (op.a. screenshot) kružili internetom, a u lokalnim partijskim ćelijama vođene su rasprave o tome “kako članovi KPK treba da se odnose prema demografskoj politici u zemlji”.

Vezane vijesti

Nasilje u Iranu eskalira, demonstranti pale policijske stanice

Demonstranti u Teheranu i drugim gradovima širom zemlje zapalili su u četvrtak policijske stanice i vozila, javio je…

Prvi video snimci rovova ruskih vojnika u Černobilskoj zoni isključenja

Ruska vojska kopala je utvrđenja u “Crvenoj šumi”, jednom od najopasnijih mjesta u blizini nekadašnje ukrajinske nuklearne elektrane…

Muškarac u Turskoj spašen 278 sati nakon zemljotresa

Broj žrtava i povrijeđenih nastavlja da raste u zemljotresu koji se dogodio u Turskoj i Siriji 6. februara,…
Total
6
Share