Čudna situacija tokom parade u Sjevernoj Koreji: “To je Matrix”

Sjeverna Koreja živi svoj vlastiti “Matrix” @Twitter

Najnovija parada povodom 75. godišnjice osnivanja sjevernokorejskih oružanih snaga i Dana pobjede u Korejskom ratu dobila je široku pažnju širom svijeta. Vojska je u glavnom gradu zemlje predstavila najsavremenije oružje, koje treba da “baci neprijatelja na koljena”.

Na trgu Kim Il Sung u Pjongjangu pojavili su se lanseri balističkih projektila sposobni za transport nuklearnog oružja pod nazivom Hwasong-17 i Hwasong-18. Prikazani su i morski dronovi u obliku torpeda koji mogu izvršiti nuklearni napad na neprijateljske brodove i lučke gradove.

Ipak, najviše pažnje privukli su leteći dronovi. Kim Jon Un otkrio je cijelom svijetu svoje mašine koje liče na američki MQ-9 Reaper. To nisu samo izviđački dronovi, već i mašine koje mogu da napadnu odabrane ciljeve raketama.

Gosti iz Rusije i Kine

Analitičari ukazuju da je Sjeverna Koreja htjela cijelom svijetu pokazati koliko moćno i moderno oružje i tehnologiju već posjeduje. Na paradi su bile i agencije obavještajne službe koje su po izgledu ličile na agenta Smitha iz filam “Matrix”. Na prvi pogled svi izgledaju isto, kao da imamo posla sa klonovima. U osmišljavanju ovog dijela parade trebao je učestvovati i sam Kim Jong Un. Njegov cilj je bio da se pozove na “Matrix” i stvori određenu iluziju o cyber moći svoje vojske, kao i da postavi novu viziju budućnosti zemlje.

Stručnjaci ne sumnjaju da je uspio da ostvari ovaj cilj. Parada je izazvala veliko interesovanje širom svijeta, takođe u zemljama EU i SAD, a mnogi analitičari su počeli da primjećuju nove, opasne vojne sposobnosti Sjeverne Koreje, koja trenutno intenzivno testira svoje sisteme za transport nuklearnog oružja.

Nemoguće je ne spomenuti da su se na paradi pojavili Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, i Li Hongzhong, član Politbiroa Komunističke partije Kine. To pokazuje koje zemlje Sjeverna Koreja tretira kao saveznike i sa kojima će blisko sarađivati ​​u narednim godinama, produbljujući svoju poziciju u Aziji.

Foto: Twitter

Vezane vijesti

Putin kritikuje Francuze, a Rusi umiru odmah nakon penzionisanja

Lider Ruske Federacije Vladimir Putin kritikovao je penzionu reformu u Francuskoj, jer je, prema njegovim riječima, ona u…

Vještačka inteligencija potvrdila da Putin ima najmanje dva dvojnika

Analiza pokreta tijela, prepoznavanja lica i glasa ruskog predsjednika Vladimira Putina uz pomoć vještačke inteligencije, koju je naručila…

Poslanici ruske Državne dume i senatori ne podliježu mobilizaciji

Poslanici Državne dume i senatori Vijeća Ruske Federacije ne podliježu mobilizaciji u skladu sa zakonom o pripremi za…
Total
0
Share