Da li je Putin toliko očajan da upotrijebi nuklearno oružje?

Vladimir Putin @kremlin.ru

General Ben Hodges, bivši komandant američkih snaga u Evropi, rekao je da je malo vjerovatno da će se Vladimir Putin odlučiti na korištenje taktičkog nuklearnog oružja.

Njegova izjava dolazi u kontekstu u kojem se čuju glasovi koji spekulišu da bi Moskva mogla da pozove na takvu varijantu s obzirom da se čini da ruska vojska ima velikih problema pred ukrajinskom kontraofanzivom.

Jedan od njih je penzionisani američki general, Barry R. McCaffrey, koji je na Twitteru napisao da je “jasno da postoji opasnost od taktičkog nuklearnog udara očajnog Putina“.

Šta bi bila meta

“Teško je zamisliti šta bi bila meta. Grad u Ukrajini? Vojne jedinice Ukrajine?“, dodao je McCaffrey.

Ben Hodges je odgovorio da postoji rizik da bi Kremlj upotrijebi nuklearnu bombu u ovoj situaciji, ali “misli da je to malo vjerovatno”.

SAD će sigurno “odgovoriti”

Nema stvarne prednosti na bojnom polju koja se može steći iz ovoga, bilo bi nemoguće za SAD da se opusti ili ne reaguje i ne mislim da su Putin ili njegovi najbliži savjetnici samoubilački nastrojeni“, objasnio je bivši komandant američkih kopnenih jedinica u Evropi.

Hodges je također odgovorio drugom korisniku Twittera koji ga je zamolio da pruži više detalja o mogućem odgovoru SAD na upotrebu taktičkog nuklearnog oružja od strane režima Vladimira Putina.

SAD bi odgovorile na rusku upotrebu nuklearne bombe jer nas gledaju Kina, Sjeverna Koreja i Iran. Ako ne odgovorimo, onda će oni biti hrabriji. Odgovor ne bi nužno bio nuklearni. Postoji mnogo opcija u/oko Ukrajine kojima Kremlj ne bi mogao da se suprotstavi. Oni to znaju. Zato mislim da je to malo vjerovatno“, objasnio je Hodges.

Podaci: Twitter

Vezane vijesti

Rusija zauzela teritoriju Ukrajine koja odgovara površini BiH, Hrvatske i Slovenije zajedno

Kako navodi “Forbes”, u svim dosadašnjim neprijateljstvima koje je posljednjih godina, kao i od 24. februara, ostvarila u…

Ukrajina prvi put napala teritoriju Rusije američkim oružjem

Ukrajinska vojska izvršila je napad na rusko tlo, tačnije u oblasti Brjanska, oko 2 kilometra od granice između…

Jedinstveni snimak napada ukrajinskih “Su-25” na ruske položaje

Na društvenim mrežama pojavili su se jedinstveni snimci napada ukrajinske ratne avijacije na položaje ruskih okupacionih snaga. Na…
Total
1
Share