Da sankcije nisu efikasne, Dodik ne bi lobirao u Briselu i Washingtonu

Milorad Dodik @hrt.hr

Rasprava po pitanju stanja u Bosni i Hercegovini održana je danas u organizaciji “Komiteta za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva”.

Nestabilnost u BiH dolazi od političkih lidera, a ne građana, koji imaju svoj politički cilj”, kazala je Majda Ruge, viša saradnica Evropskog vijeća za vanjske poslove u Berlinu, jedna od učesnica današnje rasprave.

Okruženje bez posljedica

Ruge smatra da je krajnji cilj takvih političkih lidera održati BiH disfunkcionalnom u “okruženju bez posljedica“.

Milorad Dodik zapravo želi djelovati unutar Republike Srpske (RS) i BiH bez ikakvih posljedica po autokratsku vladavinu”, dodala je Ruge.

Sankcije su itekako efikasne

Viša saradnica Evropskog vijeća za vanjske poslove navodi da su sankcije kao oblik kažnjavanja itekako efikasne.

“Da nisu efikasne, Dodik ne bi ulagao svoj politički kapital pozivanjem svojih saveznika da ih blokiraju u Briselu, te ne bi lobirao u Washingtonu iz istog razloga, kao što to radi prethodnih godina”, smatra Ruge, konstatujući da “sankcije, ako su dobro koordinisane, oslabiće političke aktere koji ugrožavaju državu, hrane nasilje i podjele”.

Strateške sankcije moraju biti usmjerene na političare, ali i na strateške državne kompanije i njihove “kćerke” kompanije, jer na taj način neće imati sredstava“, zaključila je Ruge u svom obraćanju pred “Komitetom za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva“.

Vezane vijesti

Oružane snage Ukrajine pokrenule kontraofanzivu kod Harkova

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokrenule su kontraofanzivu kod Harkova, navodi se na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici. Oružane snage…

Rusi tvrde da su se marinci predali, Ukrajinci da su se spojili sa “Azovom”

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se 1.026 vojnika 36. brigade ukrajinskih marinaca, uključujući 162 oficira, predalo…

Nastavak protesta u Iranu, desetine mrtvih i stotine uhapšenih

Nove demonstracije održane su u subotu uveče u Iranu u znak protesta zbog smrti mlade žene koju je…
Total
1
Share