Danska kritikovana zbog planiranog “izvoza” zatvorenika na Kosovo

Zatvorske prostorije @unsplash.com

Aktivisti za ljudska prava na Kosovu kritikuju plan Danske da stotine zatvorenika smjesti na Kosovu umjesto u svojoj zemlji. Radi se o zatvorenicima iz trećih zemalja koje bi trebalo deportovati nakon puštanja na slobodu.

“Neprihvatljivo je slati zatvorenike u druge zemlje“, rekao je Behxhet Shala, izvršni direktor NVO “Savjeta za zaštitu ljudskih prava i sloboda”, na danskom radiju. Prema međunarodnom pravu, pritvorenici imaju pravo da izdržavaju kaznu što bliže svojoj porodici.

Fatmire Haliti iz Kosovskog centra za rehabilitaciju žrtava torture ukazao je na loše uslove u zatvorima na Kosovu, koji uglavnom “ne zadovoljavaju ni međunarodne ni evropske standarde“. Haliti vidi značajan prostor za poboljšanje u kosovskim zatvorima, jer se oni “samo teško mogu porediti sa onima u Danskoj“.

Danski ministar pravde odbacio sve optužbe

“Tamo će važiti potpuno ista pravila kao u danskim zatvorima“, naglasio je Nick Hækkerup, dodajući da će “deportovani osuđenici moći da prime posjetioce, čak i ako će to svakako biti teško“.

U ponedjeljak su obje zemlje potpisale pismo namjere da Kosovo treba da primi prvih 300 zatvorenika, kojim je predviđeno da od 2023. oni budu zatočeni u zatvoru u Gnjilanu, 50 kilometara od Prištine.

Vlada Kosova će Danskoj obijezbediti odgovarajuće kapacitete, za koje će Kopenhagen plaćati Prištini 15 miliona eura godišnje tokom početnog perioda od pet godina. Uz to, tu je i “donacija” od 60 miliona eura za investicije u “zelenu energiju“.

Vezane vijesti

Američke haubice “M777” gađaju ruske trupe u istočnoj Ukrajini

Kako javljaju ukrajinski mediji, donacija američkih haubica “M777” Ukrajini već je aktivna u lokalnim borbenim jedinicama na istoku…

Američki policajci ubili više od 1.000 ljudi

Policija je širom zemlje ubila najmanje 1.021 osobu u 2020. godini, u poređenju sa 999 u 2021. godini.…

Čitava ruska jurišna formacija uništena nakon ulaska u minsko polje

Nedavno objavljen video na društvenim mrežama pokazuje kako je čitava jurišna formacija ruskih oklopnih vozila uništena nakon što…
Total
1
Share