Deportacija Novaka Đokovića osveta za “Rio Tinto”!?

Komapnija “Rio Tinto” i Novak Đoković @Twitter

Iako zvuči pomalo nevjerovatno, pa makar i kao teorija zavjere, teško je ne primjetiti da “saga” oko Novaka Đokovića u Australiji nema bar malo veze sa aktuelnim dešavanjima u Srbiji u vezi – litijuma!

Naime, kada su srbijanski mediji polovinom 2021. godine slavodobitno najavili dopremu pilot postrojenja iz Australije, koje bi u Srbiji prerađivalo rudru jadarita, u posljednje vrijeme mnogo traženog metala litijuma, malo ko je mogao očekivati ovakav rasplet situacije.

A sve je počelo protestima građana Srbije koji traju i danas, i koji su protiv toga da se u Srbiji eksploatiše ova ruda, prvenstveno zbog otpada koji nastaje kao posljedica proizvodnje litijuma, i koji bi prema riječima demonstranata, trajno zagadio životnu okolinu.

Povezani slučajevi!?

Nedugo nakon što je predsjednik Srbije nedavno lično udovoljio demonstrantima u ovoj državi, koji su svake subote blokirali prometnice širom države, da ova anglo-australijska kompanija ipak neće eksploatisati vrijednu rudu u Srbiji, desio se “slučaj” Novak Đoković i uskraćivanje vize za ulazak u Australiju.

Iako postoje neke sumnje da su možda i povezana ova dva slučaja, teško se ipak ne odati utisku da jednostrano prekidanje ugovora od strane države Srbije sa kompanijom Rio Tinto, čije je jedno od sjedišta upravo u australijskom Melbourneu, nema nekih političkih implikacija na slučaj sa Đokovićevom deportacijom iz Australije.

Vezane vijesti

Putin demantovao bombardovanje Kijeva i drugih ukrajinskih gradova

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, tokom telefonskog razgovora sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, negirao navode o bombardovanju glavnog…

U nasilnim protestima zapaljeni vozovi i blokirani autoputevi

Nasilni protesti se održavaju u Indiji, gdje su demonstranti zapalili vozove i blokirali ključne autoputeve, zahtijevajući povlačenje nove…

Od 5. maja Ukrajinci oslobodili 23 naselja u oblasti Harkova

Od 5. maja, odnosno početka velike kontraofanzive ukrajinske vojske, od ruske su okupacije oslobođena čak 23 naselja u…
Total
10
Share