Dječiji sirup za snižavanje temperature uzrokovao desetine smrti

Zaštitimo djecu u doba virusa korona @unsplash.com

Zapadnoafrička država Gambija u utorak je naredila uvoznicima i apotekama da obustave prodaju svih marki paracetamol sirupa, jer vlada istražuje moguću vezu između lijeka i smrti desetina djece, prenosi “Reuters”.

Prošlog četvrtka, šef zdravstvene službe te zapadnoafričke države kazao je da je pokrenuo istragu nakon što je krajem jula otkriven porast slučajeva akutne upale bubrega kod djece mlađe od pet godina.

Zatajenje bubrega

Regulator za lijekove, odnosno “Agencija za kontrolu lijekova” (MCA), saopštila je da nema dovoljno podataka koji bi opravdali potpunu zabranu sirupa koji imaju aktivni sastojak paracetamol, lijek protiv bolova koji se često koristi za snižavanje temperature kod djece.

Djeca su pokazivala simptome kao što su nemogućnost mokrenja, groznica i povraćanje što je ubrzo dovodilo do zatajenja bubrega i smrti.

Zagađena voda?

Prošle sedmice, zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) naveli su da dokazi ukazuju na zarazno porijeklo, kao što je zagađena voda, a ne paracetamol, naglašavajući da ipak ima “mnogo pitanja bez odgovora“.

Vlada Gambije istražuje da li su smrti desetina male djece od zatajenja bubrega posljednjih mjeseci povezane sa ovim sirupom.

Vezane vijesti

Njemačka vratila BiH na listu država “visokog rizika”

Njemački “Institut Robert Koch” (RKI) značajno je proširio listu korona “područja visokog rizika”. Na ovu je listu dodato…

Atlantik: U plamenu teretni brod sa hiljadama luksuznih automobila

Teretni brod na kojem se nalaze hiljade njemačkih luksuznih automobila zapalio se na Atlantiku. Dok su 22-člana posada…

Masovna predaja vojske Ruske Federacije u regiji Lugansk

Ukrajinski mediji navode danas da je Igor Girkin, nacionalistički militant i nekadašnji komandant oružanih snaga samoproglašene Donjecke Narodne…
Total
1
Share