Dobio je 17 eura rizikujući život: “Umirao je dok su prelazili preko njega”

Umjesto da pomognu, planinari su prelazili preko tijela vodiča @YouTube

Mohammed Hassan radio je kao planinski vodič kako bi zarađivao za život za sebe, svoju suprugu i njihovo troje djece. Kada je saznao da će dobiti priliku da radi na K2, drugom najvišem planinskom vrhu na svijetu nakon Mount Everesta, ovaj porodični čovjek bio je oduševljen. Međutim, 35-godišnji Pakistanac nije preživio svoju prvu misiju u takozvanoj “zoni smrti”, 27. jula ove godine.

Nakon Hassanove smrti na drugoj najvišoj planini na svijetu, austrijski alpinista Wilhelm Steindl kritikovao je ponašanje mnogih planinara na mjestu nesreće. Prema snimcima dronom koji je napravio njegov kamerman, oko 70 planinara prošlo je pored umirućeg Hassana na jednoj uskoj stazi na oko 8.300 metara visine, kazao je Steindl za njemačku novinsku agenciju “dpa“.

Video: YouTube

 

“Možda su imali tunelski vid i nisu mogli procijeniti situaciju. Želja mnogih planinara da ne budu zaustavljeni na putu do drugog najvišeg vrha na zemlji ilustruje njihovo ponašanje prema jedinom pomagaču“, kazaoa je Steindl.

Ako želite da se popnete na K2, morate zavući ruku duboko u džep. Cijeli aranžaman, bar prema navodima sa “Summitclimb.ch” košta oko 40.000 eura. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa onim što vodiči zarađuju na planini. Kako prenosi “BBC“, tragično nastradalom Hassanu je obećano 6.000 rupija dnevnice, odnosno oko 17 eura.

Podsjetimo, iza trijumfa svakog penjača nad najvećim vrhovima svijeta stoji neopjevana grupa heroja. U slučaju Mont Everesta, najviše planine na svijetu, to su vodiči šerpe. Oni su izvanredni ljudi poznati po svojoj nepokolebljivoj snazi ​​i nenadmašnim planinarskim vještinama, te su okosnica svake ekspedicije na Everest. Procjenjuje se da je do sada preko 300 vodiča poginulo pokušavajući doći do vrha, većinom nepalskih nosača i šerpa.

Vezane vijesti

Ukrajinci prešli Severski Donec, napreduju prema Vovčansku

Poznati austrijski vojni stručnjak, Tom Cooper, analizirao je nedavne događaje na frontovima ukrajinsko-ruskog rata. Cooper navodi da sjeverno…

Ruski ambasador u Poljskoj “napadnut” crvenom bojom

Ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev napadnut je danas kada je kao diplomata išao da položi cvijeće na…

Muškarac ubio 10 članova svoje porodice

Jedan je muškarac ubio 10 članova svoje porodice iz automatske puške. Navodi se da su među žrtvama njegove…
Total
0
Share