Dodik vrlo pametno iskorištava glupost evropskih predstavnika

Milorad Dodik @YouTube

“Tenzije rastu u Bosni i Hercegovini (BiH), gdje stanovništvo srpskog porijekla želi otcjepljenje, doke se iza kulisa vidi Putinova duga ruka”.

Ovako glasi uvod teksta koji je objavila italijanska fondacija “Il Sussidiario” u svom autorskom članku.

U navedenom tekstu se objašnjava “historija aktuelnog stanja u Bosni i Hercegovini“, te se između ostalog navodi i “ko je zapravo Milorad Dodik“.

“Milorad Dodik vrlo pametno iskorištava glupost evropskih predstavnika, koji su BiH smatrali protektoratom, državom bez ikakvog identiteta. Dodik je, dakle, rođen kao čovjek Amerikanaca, bio je njihov bliski saveznik, ali je krenuo na istok, jer tamo nalazi one koji ga slušaju”, navodi se u tekstu, te dodaje:

“Da, Kinezi i Rusi jedva čekaju da se dokopaju ovog regiona. Dodik uvijek kaže da ga Rusi slušaju, dok mu zapadnjaci diktiraju stvari, i on je u pravu. Snimio je sastanak koji je imao sa visokim američkim zvaničnikom za BiH, tokom kojeg su mu pokušali nametnuti neku vrstu diktata. S druge strane, Putin ima sav interes da pomogne Srbima da ih ukloni ispod kišobrana NATO-a i EU, čak i ako je Bosna i Hercegovina uvijek gledala prema Evropi”.

U tekstu koji je objavio “Il Sussidiario” se, između ostalog, zaključuje:

“Dodiku nije namjera da započne novi rat, ali imajući u vidu da se radi o Bosni i Hercegovini, nikada se ne zna kako će nešto početi ili završiti. Na Krimu nije pucano, ali Rusi su došli. S bosanskim Srbima uvijek možete riskirati varnicu. Jer kada nestane priliv novca iz Evrope, sve može početi iznova, upravo zato što Dejtonskim sporazumom problem BiH suštinski nije riješen, osim na vojnom smislu.

Vezane vijesti

Rusko borbeno vozilo uništeno protivtenkovskom raketom “Javelin”

Rusko vojno borbeno vozilo pešadije uništeno je jučer protivtenkovskom raketom od strane ukrajinskih oružanih snaga. Video, na kome…

Ambasada Rusije u Latviji od sada u “Ulici Nezavisne Ukrajine”

Vladajuća koalicija u glavnom gradu Latvije, Rigi, pristala je u petak da promijeni naziv ulice u kojoj se…

Ukrajinska vojska u Kijevu uništila rusku kolonu na stanici metroa “Berestejskaja”

Trećeg dana rata između Rusije i Ukrajine, ruske snage i dalje pokušavaju da prodru u glavni grad Kijev.…
Total
1
Share