Doktori izdavali lažne potvrde o vakcinaciji i razrijeđivali vakcine

Covid-19 potvrde s QR kodom @freepik.com

Iako su odbili da prime vakcinu protiv virusa korona (Covid-19), njima su ipak bile izdavane lažne potvrde o vakcinaciji.

Ukupno pet osoba, uključujući i dva doktora, osumnjičeno je u njemačkoj pokrajini Donja Bavarska za izdavanje lažnih potvrda protiv Covida-19 i imunizaciju razrijeđeneom vakcinom, saopštio je njemački “Centralni ured za borbu protiv prevara i korupcije u zdravstvenom sistemu” (ZKG).

Kako se navodi u saopštenju, dvojica doktora optužena su da su “antivakserima” izdavali lažne potvrde o vakcinaciji protiv Covid-19, te su potpisivali “odrađene” vakcinacije koje nikada nisu obavljene. Osim toga, u mnogim slučajevima su navodno davali i razrijeđene vakcine.

Ako može “malo manje vakcine”

Smatra se da je prevara otkrivena najmanje kod 1.000 ljudi, koji sada moraju biti testirani na prisustvo Covid-19 antitijela.

Uhapšeni se, između ostalog, sumnjiče na prevaru, namjerno nanošenje tjelesnih povreda i neispravnu potvrdu o vakcinaciji, te im prijete zatvorske kazne.

Vezane vijesti

Donald Trump: Twitter je “sramota za demokratiju”

Bivši američki predsjednik Donald Trump nazvao je Twitter “sramotom za demokratiju”, prenose američki mediji. “Twitter je sramota za…

Zaharova: “Ukrajina prodaje organe izvađene iz ruskih ranjenih ili ubijenih vojnika”

“Od početka ruske invazije na Ukrajinu, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova dala je bezbroj kontroverznih izjava,…

Rusima na Krimu preporučeno da bježe dok još mogu

Ukrajinski zvaničnik poručio je Rusima na okupiranoj teritoriji Krima da odu što prije mogu. Sekretar ukrajinskog Vijeća za…
Total
0
Share