Ekonomski problemi Turske utiču na Erdoganovu popularnost

Recep Tayyip Erdogan @YouTube

Niz anketa objavljenih ovog mjeseca pokazuje da mnogi Turci vjeruju da je veća vjerovatnoća da će opozicioni savez okončati ekonomske probleme njihove zemlje nego aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova vladajuća stranka AKP.

Pod Erdoganovim pritiskom i uprkos visokoj inflaciji, Centralna banka Turske je od septembra smanjila kamatne stope za 500 baznih poena, što je izazvalo valutnu krizu sa padom vrijednosti lire na nivo 1:18,4 u odnosu na američki dolar, najniži nivo u historiji.

Novac i politika

Inflacija je dostigla dvadesetogodišnji maksimum od 36 posto, što je naglo umanjilo prihode građana Turske, posebno radničke klase i niže srednje klase – izbornu bazu AKP-a, stranke islamskih korijena.

Prema anketi koju je sproveo “Sosyo Politik“, AKP i dalje ima podršku samo 27% birača, u poređenju sa 37% koji kažu da su glasali za tu stranku na posljednjim parlamentarnim izborima 2018. godine. I nacionalistički saveznik AKP-a u parlamentu, MHP je u padu na 6,3%, ispod nivoa od 7,3% od izbora.

Opozicija “u porastu”

Glavna opoziciona stranka, Republikanska stranka, nalazi se na listi s podrškom od 22,9%, a njen saveznik, IYI, sa 10,3%. Demokratska narodna partija (HDP, prokurdska) ima 9,4% podrške.

Više od 11% onih koje je “Sosyo Politik” intervjuisao bilo je neodlučno.

Vezane vijesti

Ukrajinski Generalštab: Ruska vojska napušta položaje u Hersonu

U oblasti Herson nastavlja se oslobađanje teritorije od ruskih trupa, navodi se u večerašnjem saopštenju Generalštaba Oružanih snaga…

Rusi objavili video tenkovskih granatiranja zgrada u Mariupolju

Na društvenim mrežama danas se pojavio video snimak granatiranja opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja od strane ruske vojske. Sudeći…

Oružane snage Ukrajine oslobodile grad Trostjanec od ruske okupacije

Danas su Oružane snage Ukrajine, odnosno njena 93. brigada, uz pomoć teritorijalne odbrane i lokalnih gerilaca, oslobodile grad…
Total
7
Share