Ekonomski problemi Turske utiču na Erdoganovu popularnost

Recep Tayyip Erdogan @YouTube

Niz anketa objavljenih ovog mjeseca pokazuje da mnogi Turci vjeruju da je veća vjerovatnoća da će opozicioni savez okončati ekonomske probleme njihove zemlje nego aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova vladajuća stranka AKP.

Pod Erdoganovim pritiskom i uprkos visokoj inflaciji, Centralna banka Turske je od septembra smanjila kamatne stope za 500 baznih poena, što je izazvalo valutnu krizu sa padom vrijednosti lire na nivo 1:18,4 u odnosu na američki dolar, najniži nivo u historiji.

Novac i politika

Inflacija je dostigla dvadesetogodišnji maksimum od 36 posto, što je naglo umanjilo prihode građana Turske, posebno radničke klase i niže srednje klase – izbornu bazu AKP-a, stranke islamskih korijena.

Prema anketi koju je sproveo “Sosyo Politik“, AKP i dalje ima podršku samo 27% birača, u poređenju sa 37% koji kažu da su glasali za tu stranku na posljednjim parlamentarnim izborima 2018. godine. I nacionalistički saveznik AKP-a u parlamentu, MHP je u padu na 6,3%, ispod nivoa od 7,3% od izbora.

Opozicija “u porastu”

Glavna opoziciona stranka, Republikanska stranka, nalazi se na listi s podrškom od 22,9%, a njen saveznik, IYI, sa 10,3%. Demokratska narodna partija (HDP, prokurdska) ima 9,4% podrške.

Više od 11% onih koje je “Sosyo Politik” intervjuisao bilo je neodlučno.

Vezane vijesti

“Opkoljavanje”: Azerbejdžanska vojska potpuno odsjekla Nagorno-Karabah od Armenije

Azerbejdžanske trupe danas su zauzele grad Lačin i susjedna sela Zabukh i Sus, koja su nakon drugog rata…

Ukrajinska vojska napušta Severodonjeck, donesena odluka o povlačenju

Ukrajinska vojska će morati da napusti Severodonjeck, kazao je jutros predsjednik Luganske OVA Sergej Gajdaj, dodajući da je…

“BBC”: Boris Johnson pristao da podnese ostavku

Britanski premijer Boris Johnson podnijeti će ostavku na mjesto šefa Konzervativne stranke, ali će ostati premijer do jeseni,…
Total
7
Share