Ekonomski problemi Turske utiču na Erdoganovu popularnost

Recep Tayyip Erdogan @YouTube

Niz anketa objavljenih ovog mjeseca pokazuje da mnogi Turci vjeruju da je veća vjerovatnoća da će opozicioni savez okončati ekonomske probleme njihove zemlje nego aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova vladajuća stranka AKP.

Pod Erdoganovim pritiskom i uprkos visokoj inflaciji, Centralna banka Turske je od septembra smanjila kamatne stope za 500 baznih poena, što je izazvalo valutnu krizu sa padom vrijednosti lire na nivo 1:18,4 u odnosu na američki dolar, najniži nivo u historiji.

Novac i politika

Inflacija je dostigla dvadesetogodišnji maksimum od 36 posto, što je naglo umanjilo prihode građana Turske, posebno radničke klase i niže srednje klase – izbornu bazu AKP-a, stranke islamskih korijena.

Prema anketi koju je sproveo “Sosyo Politik“, AKP i dalje ima podršku samo 27% birača, u poređenju sa 37% koji kažu da su glasali za tu stranku na posljednjim parlamentarnim izborima 2018. godine. I nacionalistički saveznik AKP-a u parlamentu, MHP je u padu na 6,3%, ispod nivoa od 7,3% od izbora.

Opozicija “u porastu”

Glavna opoziciona stranka, Republikanska stranka, nalazi se na listi s podrškom od 22,9%, a njen saveznik, IYI, sa 10,3%. Demokratska narodna partija (HDP, prokurdska) ima 9,4% podrške.

Više od 11% onih koje je “Sosyo Politik” intervjuisao bilo je neodlučno.

Vezane vijesti

Ukrajina sa 26 miliona dolara Rusima “uništila” čak 750 miliona dolara

Ukupan gubitak ruske vojne opreme u ratu sa Ukrajinom već se popeo na iznos veći od milijardu dolara.…

Ukrajina povratila kontrolu nad 800 kilometara granice sa Rusijom

Državna granična služba Ukrajine vratila je kontrolu nad svojom granicom u dužini od skoro 1.200 kilometara, od čega…

Rusi objavili video tenkovskih granatiranja zgrada u Mariupolju

Na društvenim mrežama danas se pojavio video snimak granatiranja opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja od strane ruske vojske. Sudeći…
Total
7
Share