Ekonomski problemi Turske utiču na Erdoganovu popularnost

Recep Tayyip Erdogan @YouTube

Niz anketa objavljenih ovog mjeseca pokazuje da mnogi Turci vjeruju da je veća vjerovatnoća da će opozicioni savez okončati ekonomske probleme njihove zemlje nego aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova vladajuća stranka AKP.

Pod Erdoganovim pritiskom i uprkos visokoj inflaciji, Centralna banka Turske je od septembra smanjila kamatne stope za 500 baznih poena, što je izazvalo valutnu krizu sa padom vrijednosti lire na nivo 1:18,4 u odnosu na američki dolar, najniži nivo u historiji.

Novac i politika

Inflacija je dostigla dvadesetogodišnji maksimum od 36 posto, što je naglo umanjilo prihode građana Turske, posebno radničke klase i niže srednje klase – izbornu bazu AKP-a, stranke islamskih korijena.

Prema anketi koju je sproveo “Sosyo Politik“, AKP i dalje ima podršku samo 27% birača, u poređenju sa 37% koji kažu da su glasali za tu stranku na posljednjim parlamentarnim izborima 2018. godine. I nacionalistički saveznik AKP-a u parlamentu, MHP je u padu na 6,3%, ispod nivoa od 7,3% od izbora.

Opozicija “u porastu”

Glavna opoziciona stranka, Republikanska stranka, nalazi se na listi s podrškom od 22,9%, a njen saveznik, IYI, sa 10,3%. Demokratska narodna partija (HDP, prokurdska) ima 9,4% podrške.

Više od 11% onih koje je “Sosyo Politik” intervjuisao bilo je neodlučno.

Vezane vijesti

Američka vojska imenovala najefikasnije oružje protiv Rusa u Ukrajini

Komandant Evropske komande NATO-a, američki general Tod D. Walters, smatra da su najbolje oružje koje Zapad sada može…

7 mrtvih i 36 povrijeđenih u prevrtanju autobusa sa navijačima

Najmanje sedam osoba je poginulo, a 36 je povrijeđeno nakon što se prevrnuo autobus koji je prevozio navijače.…

Rusima “gori tlo pod nogama”: Prigožin pozvao Šojgua u Bahmut

Vođa ruske plaćeničke grupe “Wagner” Jevgenij Prigožin ponovo izaziva sukob sa ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejem Šojguom. Ovoga…
Total
0
Share