Eksplozija na Krimskom mostu bila je težak udarac za Putina

Vladimir Putin @YouTube

Mostovi mogu nositi političku simboliku, a još više ako je riječ o 19-kilometarskoj vezi preko Kerčkog moreuza, koja povezuje Rusiju sa aneksiranim ukrajinskim poluostrvom Krim.

Nakon što je u subotu spektakularna eksplozija oštetila Krimski most, ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi zvaničnici su iz nekog razloga sumnjivo utihnuli, piše “Bloomberg“.

Putinova frustracija

Nije bilo zvaničnog odgovora sve dok Putin nije nazvao eksploziju “terorističkim napadom” u nedjelju, a onda se dan kasnije oglasio vazdušni alarm u Zaporožju, odakle se proširio na cijelu Ukrajinu. U ponedeljak su u centru Kijeva odjeknule eksplozije.

VIDEO: Trenutak kada ruska raketa pogađa zgradu u centru Kijeva

Bio je to jasan izraz frustracije i pritiska u ruskom vrhu. U trenutku kada Putin mora da se nosi sa poniženjem zbog napada na Krimski most i drugim vojnim neuspjesima, on takođe pokušava da smiri kritike najvećih “domaćih jastrebova” pokazujući rusku vojnu moć nad civilima u Ukrajini.

Strateški i sigurnosni propust

Eksplozija na Krimskom mostu nije bila samo lični udarac za Putina. Bio je to i strateški i sigurnosni propust, s obzirom na to koliko je most bio očigledna meta. Ruski mediji željno su govorili o višestepenoj zaštiti koja je navodno bila raspoređena oko ove građevine.

VIDEO: Rusija ponovo uspostavila automobilski saobraćaj preko Krimskog mosta

Na kraju čak ni obučeni delfini, zaštitna “kupola” i anti-diverzantski čamci nisu mogli zaustaviti štetu na liniji snabdijevanja koja je kritična za rusku vojsku. Kijev je obećao da je ovo samo početak, nagovještavajući da će Moskvi biti veoma teško da zadrži osvojene teritorije.

Vezane vijesti

Šok uživo: Putinova se “gvozdena lutka” ogradila od propagande Kremlja

TV voditeljica Olga Skabaeva, nazvana “gvozdenom lutkom” ruskog predsjednika Vladimira Putina, izazvala je trenutak vidljive nelagode i šoka…

Medvedev: “Ukrajina bi mogla nestati sa mape svijeta”

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, Dmitrij Medvedev, ponovo je posumnjao da će Ukrajina nastaviti postojati kao država, objavivši…

Ukrajinski specijalci snimili video na ulazu u Energodar

Energodar, okupirani ukrajinski grad u čijoj je neposrednoj blizini smještena nuklearna elektrana Zaporožje, dugo vremena bio je meta…
Total
28
Share