“Erdogan ima zbrku u glavi”

Ahmet Davutoglu @YouTube

Bivši bliski saradnik turskog predsjednika još jednom ga je napao u smislu njegovih liderskih sposobnosti.

Bivši Turski premijer Ahmet Davutoglu “obrušio” se ovih dana na predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, kritikujući ga zbog njegovih posljednjih izjava.

Davutoglu, koji je jedno vrijeme smatran “desnom rukom” turskog predsjednika, otvoreno je kritikovao njegovu sposobnost da obavlja najvišu funkciju u Turskoj.

Zamjerke na Erdoganov račun uslijedile su zbog njegove izjave da “Turska ne priznaje odluke Evropske unije o sudskim procesima Osmanu Kavali i Selahattinu Dermitasu”.

“Sve je to EU”

Da li je Erdogan to slučajno izjavio ili ne, nešto je s čim je ipak trebao biti upoznat, te mu je Davutoglu zamjerio da čak ne zna ni razliku između Evropske unije i Vijeća Evrope.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon posjete Kataru, Erdogan je “govorio o početku sankcija Turskoj zbog nesprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava protiv biznismena Osmana Kavale i političara Selahattina Dermitasa“:

“Za nas su to nevažeće odluke. Ne priznajemo odluke Evropske unije iznad odluke našeg pravosuđa. Neka rade šta hoće”. kazao je nedavno Erdogan.

Zbrka u glavi

Kritikujući tim povodom Erdogana, Davutoglu je kazao da “Erdogan ima zbrku u glavi jer još uvijek nema osnovna znanja o ključnim institucijama u Evropi nakon toliko godina bavljenja politikom“.

“On čak i ne zna razliku između Evropske unije i Vijeća Evrope”, zaključio je Davutoglu.

Vezane vijesti

Italija proživljava najgoru sušu u posljednjih 70 godina: “Zemlja je postala pustinja”

Ekstremne vrućine i suša gurnule su sjevernu Italiju u katastrofalnu sušu. Stanovnici Pijemonta nisu vidjeli kišu još od…

Ministri G7 organizovali bojkot Sergeja Lavrova na sastanku G20

Ministri vanjskih poslova zemalja G7 nisu došli na večeru sa svojim kolegama iz G20 u Indoneziji, a tradicionalna…

Zelenski uputio oštru poruku Orbanu: “Slušaj Viktore, znaš li šta se dešava u Mariupolju?”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od mađarskog premijera Viktora Orbana da Mađarska odluči na čijoj je strani…
Total
1
Share