Erdoganov tron se zaljuljao: Predsjednik Turske dobio jakog protivnika

Recep Tayyip Erdogan @YouTube

Godinama je turski opozicioni lider Kemal Kilicdaroglu kritikovan zbog svog blagog ponašanja i neisticanja na izborima. Ali nedavno je lider Republikanske narodne partije (CHP) promijenio strategiju.

Kemal Kilicdaroglu se u petak pojavio nepozvan u turskoj državnoj agenciji za statistiku i optužio je za manipulisanje podacima o inflaciji po nalogu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Stojeći ispred institucije, nakon što mu je odbijen ulazak, snažno je upozorio državne službenike u zemlji da “učine pravu stvar”, piše “Financial Times“.

Sa zemljom opterećenom ekonomskim previranjima, padom valute i dvocifrenom inflacijom, Kilicdarogluova opozicija se ispituje s realnom šansom da pobijedi Erdogana i njegove saveznike. Opozicija je uvjerena da bi mogla pobijediti predsjednika na izborima zakazanim za 2023. godinu

“Imamo vladu koja je ozbiljno izgubila sposobnost upravljanja”, izjavio je za “Financial Times” 72-godišnji Kilicdaroglu, bivši birokrata koji je bio na čelu CHP-a više od jedne decenije.

Ataturkova stranka u opoziciji

Republikansku narodnu partiju (CHP) osnovao je upravo osnivač moderne Turske, Mustafa Kemal Ataturk, i dugo se smatrala standardnim nosiocem sekularizma, sukobljavajući se s turskim konzervativcima. Opisujući sebe socijaldemokratskom strankom, CHP takođe ima snažno nacionalističko krilo koje je izbacilo milione Kurda iz stranke.

Ali nakon godina neuspjeha da naruši popularnost Erdogana, čija Partija pravde i razvoja (AKP) vlada skoro dvije decenije, Kilicdaroglu je postao arhitekta nevjerovatne grupe koja sada osporava Erdoganovu “vladavinu”.

Šest stranaka “protiv” Erdoganove AKP

Alijansa protiv Erdogana je malo vjerojatna s obzirom da je čine nacionalisti, ali i Kurdi, ljudi s lijeve i desne strane, sekularisti i vjerski konzervativci.

Koalicija je osnovana 2017. godine, kada su rivalske stranke “pokopale” svoje razlike kako bi zajedno vodili kampanju za “ne” na referendumu te godine o ukidanju parlamentarnog sistema u zemlji i jačanju moći predsjednika Turske. Izgubili su dio svog udjela, ali kampanja je postavila temelje za buduću saradnju.

To se ostvarilo dvije godine kasnije, kada su opozicioni kandidati pobijedili na izborima za gradonačelnike u Istanbulu i Ankari, čime je okončana 25 godina dominacija Erdogana i njegovih saveznika u dva najveća turska grada. Od tada je Kilicdaroglu postao posrednik između šest stranaka koje čine opozicioni savez.

Turci traže Erdoganovu ostavku: “AKP odlazi, ovo je naša zemlja“

Sa slabom ekonomijom i ujedinjenom opozicijom, Erdogan se suočava s najvećim izbornim izazovom 2023. godine ili čak ranije, u slučaju vanrednih izbora.

Vezane vijesti

Jedinstveni snimak napada ukrajinskih “Su-25” na ruske položaje

Na društvenim mrežama pojavili su se jedinstveni snimci napada ukrajinske ratne avijacije na položaje ruskih okupacionih snaga. Na…

Čak ni raketni projektili više ne slušaju Putina

Novi video objavljen na društvenim mrežama sa borbama u ratu u Ukrajini čini se da prikazuje neuspjelo lansiranje…

“Wagner” zauzeo fabriku u Bahmutu koju je nedavno posjetio Zelenski

Dijelovi privatne ruske plaćeničke grupe “Wagner” danas su probili odbranu Oružanih snaga Ukrajine i preuzeli kontrolu nad fabrikom…
Total
1
Share