Ruske porodice vojnika poginulih u Ukrajini dobijaju smrtovnice na obrascima iz 1974. godine

Ruski vojni zarobljenici u Ukrajini @Twitter/Ministarstvo odbrane Ukrajine

U Rusiji porodice vojnika poginulih tokom rata protiv Ukrajine dobijaju obavještenja o smrti ispisana na obrascima štampanim u Sovjetskom Savezu, objavila je na svom Telegram kanalu ruska braniteljica ljudskih prava, Marija Litvinovič.

Kako napominje Litvinovič, obavijesti o smrti koje su primili roditelji vojnika poginulih u Ukrajini štampane su u sovjetskom preduzeću “Goznak” prije skoro 50 godina – odnosno daleke 1974. godine.

Zakoni iz SSSR-a

Litvinovič je napomenula da takvi “dokumenti” daju pravo na određivanje penzija i naknada, ali u skladu sa zakonodavstvom SSSR-a.

“To jest, ruska vojska živi pod SSSR-om. Samo tu je pitanje – oduvijek ili tek od sada?”, napisala je aktivistica za ljudska prava.

Smrt u “DNR”-u

Napominjemo da je u dokumentu, koji je objavila Litvinovič, riječ o smrti 21-godišnjeg Udarceva Oleksija Arkadijoviča, koji je poginuo 9. jula 2022. godine od posljedica minobacačke vatre tokom “specijalne vojne operacije” na teritoriji “DNR” (Donjeck, Ukrajina).

Podsjetimo, prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, na dan 11. augusta gubici ruske vojske iznose oko 43 hiljade vojnika.

Obavijest o smrti ruskog vojnika u Ukrajini @Twitter
Vezane vijesti

Rusija pozvala Veliku Britaniju da prestane širiti gluposti

Rusija je u nedjelju odbacila optužbe Londona da pokušava “instalisati” proruskog lidera u Ukrajini, nazvavši ih “apsurdnim”. “Pozivamo…

Američke diplomate “trolaju” Ruse usred Moskve

Američka ambasada u Moskvi vješto je “trolala” (op.a. našaliti se) poslanike Gradske dume, koji su predložili da se…

Ukrajina optužena za novi napad na teritoriju Rusije u području Kurska

Guverner Kurske oblasti u Rusiji, Roman Starovoit, rekao je da je “grupa ukrajinskih militanata” navodno otvorila vatru iz…
Total
11
Share