Ukrajinci izgubili jednu od najdugovječnijih letjelica “Bayraktar”

Turska bespilotnia letjelica “Bayraktar” @Twitter

Ruske oružane snage uspjele su oboriti jednu od najdugovječnijih bespilotnih letjelica “Bayraktar TB2” koje je koristila ukrajinska vojska, a njeno vrijeme trajanja bilo je apsolutno izvanredno.

Prema “Ukraine Weapons Trackeru“, bespilotna letjelica “Bayraktar TB2” nedavno je oborena u južnoj Ukrajini, a administratori stranice napominju da, zanimljivo, njeni identifikaconi podaci pokazuju da je bila dio originalne serije bespilotnih letjelica dostavljenih Kijevu čak i prije izbijanje rata 24. februara.

Životni vijek – jedna sedmica!

Činjenica da su dronovi koje su Ukrajinci dobili od turske kompanije “Baykar” tako davno još uvijek aktivni, jer rat ulazi u šesti mjesec, apsolutno je izuzetna.

U izvještaju koji je u julu objavio “Royal United Services Institute“, a citira “AP“, navodi se da je prosječni životni vijek drona koji su Ukrajinci koristili u ratu samo jednu sedmicu.

“Problem” sa radarima

U izvještaju se također objašnjava da su ruske jedinice za elektronsko ratovanje u stanju da nametnu “značajna ograničenja” dubokom izviđanju ukrajinskih snaga i da su Kijevu “očajnički” potrebni dronovi koji mogu onesposobiti radare osvajača.

Čini se da je administracija predsjednika Joea Bidena već promijenila mišljenje o slanju nekih od najnaprednijih američkih dronova u Ukrajinu nakon što je Pentagon iznio prigovore. Američki vojni zvaničnici strahuju da bi napredne tehnologije koje koriste ove bespilotne letjelice mogle pasti u ruke Rusije.

Foto: Twitter

Vezane vijesti

Herojska borba ukrajinskog vojnika sa nadmoćnim ruskim snagama

Sa ratišta Ukrajine svakodnevno nam dolaze nevjerovatni prizori borbe i snimke u kojima praktično možemo “iz prve ruke”…

Objavljen snimak samouništenja “Starlinkovih” satelita

Impresivan video samouništenja “SpaceX”-ovih satelita snimljen je kamerom u vlasništvu “Karipskog društva astronoma” u Portoriku 7. februara u…

Ruski turisti u Turskoj dobijaju letke sa “Bayraktar” dronovima: “Hvala vam što nas finansirate”

Ruski turisti na odmoru u Turskoj počeli su se žaliti na društvenim mrežama da dobijaju letke u kojima…
Total
1
Share