Ukrajinci stežu obruč oko Limana, oslobođena Yarova

Zastava Ukrajine na Zmijskom ostrvu @Twitter

Još jedno selo u blizini grada Liman u Donjeckoj oblasti danas su zauzele ukrajinske oružane snage, javili su lokalni stanovnici i ruski propagandisti iz zone borbenih dejstava.

Istovremeno, ukrajinski mediji nastavljaju sa politikom “informativne tišine” koja je na snazi ​​već tri sedmice. O uspjesima ukrajinske vojske  na frontu izvještavaju se sa velikim zakašnjenjem, koje je ponekad i više od jednog dana.

Ukrajinska zastava

Riječ je o selu Yarova iz kojeg su potisnuti ruski osvajači. Iznad mjesta se već vijori žuto-plava zastava Ukrajine.

Jučer je “Američki institut za proučavanje rata” (ISW) u svom novom izvještaju objavio da su ruske snage u Limanu, u regionu Donjecka, u opasnosti da bude opkoljene od strane ukrajinskih snaga.

Opkoljavanje ruskih snaga

Analitičari navode da se čini da ukrajinske oružane snage proširuju svoje pozicije istočno od rijeke Oskol i sjeverno od Severskog Doneca. To bi, zauzvrat, moglo omogućiti Ukrajincima da opkole ruske trupe stacionirane oko Limana.

VIDEO: Ukrajinci sve bliže Limanu, Rusi u opasnosti u Lisičansku i Severodnjecku!?

Dalje ukrajinsko napredovanje na istok duž sjeverne obale rijeke Severski Donec moglo bi ruske položaje oko Limana učiniti neupotrebljivim i otvoriti prilaze Lisičansku i vjerovatno Severodonjecku.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Vezane vijesti

“Da sam ja 2020. izabran za predsjednika, ne bi bilo rata u Ukrajini”

Bivši američki predsjednik Donald Trump smatra da bi politika sadašnje administracije Joea Bidena u vezi sa situacijom u…

Masovna predaja vojske Ruske Federacije u regiji Lugansk

Ukrajinski mediji navode danas da je Igor Girkin, nacionalistički militant i nekadašnji komandant oružanih snaga samoproglašene Donjecke Narodne…

Ukrajina sprema veliku ofanzivu na Herson, jučer oslobođeno nekoliko sela

Napustivši svoje položaje krajem marta i početkom aprila u oblastima Kijeva, Černihiva i Sumyija, “osramoćena” i dijelom poražena…
Total
1
Share