Francuska: Protesti zbog starosne granice za odlazak u penziju, policija intervenisala suzavcem

Protesti u Francuskoj @Twitter

Radnici su u ponedjeljak marširali širom Francuske u znak protesta protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju od strane predsjednika Emmanuela Macrona, a policija je ispalila suzavac u Parizu i gradu Nantu, prenosi “Reuters”.

Macronova popularnost pala je na skoro rekordno nizak nivo tokom krize “žutih prsluka” nakon što se suočio sa sindikatima i višesektorskim štrajkovima i podigao starosnu granicu za odlazak u penziju za dvije, na ukupno 64 godine.

Taj potez je iskristalizirao nezadovoljstvo predsjednikom kojeg su mnogi smatrali ravnodušnim prema njihovim svakodnevnim poteškoćama, a Macron je naišao na zvižduke tokom javnih pojavljivanja.

Izolovani Macron

Sophie Binet, liderka tvrdolijevog sindikata “CGT”, rekla je da je penziona reforma ostavila Macrona izolovanog.

Izvršna vlast ne može vladati bez podrške svog naroda“, rekla je Binet prije protesta u Parizu, dodajući da njen sindikat još nije odlučio o razgovorima s vladom o drugim pitanjima vezanim za rad u narednim sedmicama.

Laurent Berger, šef reformističkog sindikata “CFDT”, rekao je da se Macronova vlada oglušila o zahtjeve jednog od najmoćnijih društvenih pokreta u posljednjih nekoliko decenija, dodajući da je njegov sindikat otvoren za razgovore sa izvršnom vlašću.

Video: Twitter

Video: Twitter

Vezane vijesti

Užas na Uskrs: Majka ubila sina (9) i kćerku (7)

Smrtonosna porodična drama dogodila se na Uskrs u jednom stanu u Hockenheimu, u njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg. Zvaničnici…

Putin je “odustao” od Kijeva

Vladimir Putin je “odustao” od osvajanja Kijeva kako bi se fokusirao na separatističke oblasti u Donbasu, a kraj…

Objavljen video snimak epohalnog poraza vojske Ruske Federacije

Na društvenim mrežama se pojavio prvi video snimak posljedica poraza kolone ruskih tenkova na prelazu kod sela Belogorivka…
Total
0
Share