Generali predložili povlačenje iz Hersona, Putin ih odbio

Vladimir Putin @YouTube

Vladimir Putin odbacio je zahtjeve vojnih komandanata ruske vojske, koji su tražili povlačenje trupa iz grada Hersona. Takvo povlačenje bi omogućilo ruskoj vojsci da se uredno povuče duž rijeke Dnjepar i dovelo bi do spašavanja života i vojne opreme, piše “New York Times”.

Međutim, Putin je to odbio, jer bi povlačenje bilo shvaćeno kao još jedan ponižavajući poraz za njega, manje od mjesec dana nakon uspješne ukrajinske kontraofanzive u regiji Harkov i oslobađanja ključnog grada Izijuma.

Herson se smatra vitalnim strateškim gradom u ovom ratu, jer je to bio prvi važan grad koji je osvojila ruska vojska nakon početka invazije na Ukrajinu. U julu i augustu Ukrajinci su sistematski bombardovali linije snabdijevanja i mostove preko rijeke Dnjepar u ovoj oblasti. Presijecanjem komunikacija i puteva snabdijevanja, ruske snage rizikuju da budu odsječene i izolovane u Hersonu, bez municije i zaliha.

Putinovo “odobrenje”

Zvaničnici Pentagona su izjavili da je Putin u ovom trenutku direktno uključen u strateško planiranje rata u Ukrajini. Tako je lider iz Kremlja već saopštio svojim vojnim komandantima da su strateške odluke na frontu isključivo u njegovoj nadležnosti.

A ovakav odnos Kremlja prema generalima već je stvorio tenzije u redovima ruske vojske.

Komentariši
Vezane vijesti

Putinov poslušnik pokušava uništiti Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina se priprema za političku krizu koju zemlja možda neće preživjeti, jer Republika Srpska (RS) počinje…

Ruski partizani: U naredne dvije sedmice imamo iznenađenje za Putina

“Mi smo borci protiv Putinovog režima, pridružite nam se”, poziv je koji je uputila grupa ruskih partizana u…

“Putinov crv”: Nova ruska raketa koju Ukrajinci teško mogu presresti

Ukrajinski vojni zvaničnici priznali su da imaju problema sa presretanjem novih krstarećih raketa “Onix” (“Strobil” – “ringworm” u…
Total
0
Share