Građani Turske zamoljeni da postanu vegetarijanci kako bi preživjeli ekonomsku krizu

Paradajz @unsplash.com

Turska vlada očito je odlučila “promovisati” vegetarijanstvo i podići svijest o nepotrebnom rasipanju hrane kako bi se izborila s kolapsom domaće lire i nekontrolisanim rastom cijena hrane.

“Umjesto da jedemo 1-2 kilograma mesa mjesečno, hajde da pojedemo pola kilograma. Zašto kupovati 2 kilograma paradajza ako polovina završi u smeću. Pa, uzmite samo dva komada paradajza“, rekao je turski poslanik Zülfü Demirbağ, član vladajuće sŧranke (AKP) predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prenosi “Euractiv“.

Kolaps turske lire

Demirbağova izjava uslijedila je nakon sve očiglednijeg kolapsa turske lire i predstojeće ekonomske krize koja će sve je vjerovatnije pogodiŧi ovu euroazijsku državu.

Turska lira pala je na “najniži mogući” historijski minimum. Kako prenosi “CNBC”, inflacija u Turskoj dostigla je skoro 20%, što znači da su cijene roba naglo porasle, a plate u nacionalnoj valuti naglo pale.

Antivladini protesti protiv vladajuće stranke koju predvodi Recep Tayyip Erdogan održani su u utorak navečer u Istanbulu i Ankari. Demonstranti su izražavali nezadovoljstvo padom životnog standarda i devalvacijom lire, te su tražili osŧavku vlade.

Najgora ekonomska kriza

Turska prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u posljednjih 20 godina, dok je njena nacionalna valuŧa “u slobodnom padu”.

U međuvremenu predsjednik Recep Tayyip Erdogan upuŧio je poziv za smanjenje kamatnih stopa, navodi “Bloomberg“.

Od početka godine do sada, turska lira je izgubila 40% svoje vrijednosti, od čega je čak 20% ovog pada zabilježeno od počeŧka novembra.

Vezane vijesti

Ukrajina bi mogla biti “izbrisana sa mape svijeta”

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je danas na pokušaj ruskog predsjednika Vladimira Putina da “izbriše” Ukrajinu “sa mape…

Kina je napravila dron koji uspješno lovi borbene avione

U kineskom gradu Changchunu, vojska je nedavno zvanično predstavila novu bespilotnu letjelicu, dron “Wuzhen-8”, koji može da napada…

Mediji saznali zašto Njemačka ne želi isporučiti tenkove Ukrajini

Kako navodi njemački dnevni list “Spiegel”, pozivajući se na izvore bliske njemačkoj vladi, ova država odbija isporučiti svoje…
Total
3
Share