Grčki ministar: “Bosna i Hercegovina je crna rupa u srcu Evrope”

Nikos Dendias @YouTube

Situacija u Ukrajini je od posebnog interesa za Grčku zbog velikog broja etničkih Grka koji žive u regiji Mariupolj, izjavio je u ponedjeljak grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias prije zakazanog sastanka Vijeća EU na nivou ministara vanjskih poslova.

“Vrlo interesantne debate održaće se danas na sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova EU. Prije svega, o temama vezanim za Siriju, Libiju, kao i o pitanjima koja se odnose na Ukrajinu, u kojoj Grčka ima poseban interes zbog značajnog broja etničkih Grka koji žive u regiji Mariupolj“, rekao je Dendias, prenosi “TASS“.

Reforma izbornog zakona

Prema njegovim riječima, za Grčku, “državu kojoj je stalo do stabilnosti i mira na Balkanu“, veoma su važni i razgovori na sastanku Vijeća EU o Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je crna rupa u srcu Evrope, a njeni problemi se moraju rješavati kroz reformu izbornog zakona, koji će omogućiti održavanje izbora u oktobru, pretvoriti Bosnu i Hercegovinu u državu koja normalno funkcioniše i dati joj nove mogućnosti za evropski kurs“, rekao je grčki ministar.

Vezane vijesti

Šta se dešava: Ruski brodovi deblokirali Crno more i povukli se na Krim?

Prema navodima ukrajinskih vlasti, ključni dio raznolike grupe ruske mornarice se 8. i 9. marta povukao s položaja…

Ukrajinci tvrde da je ruska raketna krstarica “Moskva” potonula!?

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije zvanično je potvrdilo požar na raketnoj krstarici “Moskva”. Potvrdili su i da je vodeći…

Snažan zemljotres pogodio Gruziju i Armeniju

Snažan zemljotres zatresao je večeras Gruziju, a prema Centru za seizmološki nadzor Državnog univerziteta “Ilija Čavčavadze”, zemljotres je…
Total
3
Share