Hamas i Hezbolah zadali brutalan udarac Izraelu, najveći u posljednjih 50 godina

Uništeni izraelski tenk u Gazi @telegram.org

Libanska radikalna vojna grupa Hezbolah uništila je još jedan izraelski tenk tipa “Merkava”, čime je broj potpuno uništenih ili oštećenih jedinica ove vrste oklopnih vozila povećan na preko 120, navode lokalni libanonski medijski izvori.

Situacija u regionu ostaje napeta, a napadi Hezbolaha ne ostaju bez odgovora izraelske vojske. Konkretno, izraelska vojska je izvijestila o uništavanju Hezbolahovog skladišta oružja u južnom Libanu.

Najveći gubitak

Ova akcija se može posmatrati kao dio ukupne izraelske strategije da ograniči vojnu aktivnost Hezbolaha i zaštiti svoje teritorije.

Ako je Izrael zaista ostao bez 120 tenkova “Merkava”, a takve informacije su još uvijek pod sumnjom, onda je ovo najveći gubitak izraelske vojske u posljednjih 50 godina.

Dugotrajni sukob

Uprkos izraelskim uvjeravanjima da će palestinske snage uskoro biti poražene, jasno je da kopnena operacija nije tako lahka za Izrael kao što se možda čini.

Vojno krilo pokreta Hamas, Brigade al-Kasam, tvrde da su njihovi borci samo jučer uništili 21 jedinicu izraelskih oklopnih vozila. Vjerovatno među njima nema samo oklopnih vozila, već i tenkova “Merkava”, koji su u službi izraelskih kopnenih snaga.

Razbijen mit

Izjave predstavnika Hamasa teško da treba tek tako odbaciti kao neistinite, jer društvenim mrežama kruže snimci evakuacije izraelskih tenkova “Merkava” oštećenih u pojasu Gaze. Na njima se vide tenkovi koji su su prilično ozbiljno oštećeni ili potpuno uništeni.

Sve u svemu, sukob između Hamasa i izraelske vojske uvelike je razbio mit o moći izraelskih kopnenih snaga. Jer ako avijacija “radi” vrlo moćno u palestinskoj enklavi, pretvarajući nekada živahni grad u ruševine, onda su izraelske kopnene jedinice očigledno loše pripremljene.

Vojni stručnjaci skreću pažnju na greške u kretanju jedinica angažovanih na “čišćenju” u urbanoj sredini, i na ogromne kolone oklopnih vozila koje su ranjive na neprijateljske udare, kao i na iskrenu slabost u odbrani izraelskih tenkova, koje prilično lahko gađaju manje naoružane palestinske formacije.

Vezane vijesti

Ukrajinci krenuli u kontranapad kod Izjuma, Rusi se i tamo povlače

Ruska vojska ni sinoć nije granatirala gradsko jezgro Harkova, jer se morala fokusirati na položaje ukrajinske vojske u…

Djevojčica spasila jednogodišnju braću blizance iz zapaljene kuće

Kako prenose kazahstanski mediji, do požara je došlo u mjestu Kaynarbulak uzrokovanog kratkim spojem električnih instalacija. Za vrijeme…

“Međunarodni sud pokleknuo pod prekomorskim gospodarom”

Šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu prokomentarisao je naloge za hapšenje koje je raspisao Međunarodni…
Total
0
Share