Holanđanin u pet godina prodao 1.600 “kompleta za samoubistvo”

Terapija lijekovima @freepik.com

Holandski sud je u utorak osudio na zatvor muškarca optuženog za prodaju “kompleta za samoubistvo” za koje tužioci tvrde da su uzrokovali smrt najmanje 10 ljudi, prenosi “Le Figaro”.

Čovjek je u proteklih 5 godina prodao oko 1.600 paketa koji sadrže smrtonosni koktel otrovnih tvari. Ovo bi bio prvi slučaj ove vrste u Holandiji.

Holandija je bila prva zemlja na svijetu koja je legalizovala eutanaziju 2002. godine, ali se postupak može provoditi samo pod strogim nadzorom, te zahtijeva prisustvo doktora.

Optuženi muškarac, Alex S., 30, osuđen je na 3 i po godine zatvora, uključujući uslovnu kaznu od 18 mjeseci. Prema informacijama iznesenim na sudu, okrivljeni je pripremao poštanske pakete sa stvarima neophodnim za samoubistvo, uputstvom za upotrebu i sredstvom protiv povraćanja. Svaki paket je sadržavao dvije ili tri kapsule – smrtonosnu dozu, za koju nije postojao protivotrov.

Droga X

Oni koji su uzimali “drogu X” nisu uvijek imali ugodnu smrt. Rođaci nekih žrtava su “opisali stanja uznemirenosti i panike, koja su dovela do užasne smrti“.

Broj smrtnih slučajeva “mogao bi biti 160 puta veći”, objavilo je sudsko vijeće, zabrinuto zbog velikog broja prodatih “kompleta”. “Optuženi se površno odnosio prema životima drugih ljudi i potkopavao vrijednost ljudskog života. Istovremeno je narušio proceduru eutanazije koja se primjenjuje u Holandiji“, dodaje se u izjavi koju prenosi “Le Figaro“.

Eutanazija se u Holandiji provodi samo pod strogim nadzorom. Pacijent mora biti lucidan u vrijeme zahtjeva i užasno patiti od bolesti koju najmanje dva doktora smatraju neizlječivom. Postupak se izvodi primjenom smrtonosne doze lijeka odobrenog od strane doktora.

Vezane vijesti

Putin se “naljutio” zbog gubitka teritorije, polovina Ukrajine u mraku

Veliki dijelovi istočne Ukrajine pogođeni su nestankom struje u nedjelju uveče, nakon ruskih zračnih napada, objavili su ukrajinski…

Strah od hapšenja: Putin ipak neće putovati u Južnu Afriku

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće učestvovati na samitu lidera zemalja BRICS-a koji će se održati sljedećeg mjeseca u…

Putin “čisti” Severodonjeck koristeći “manje vrijedne” Ruse

Oružane snage Ukrajine izvršile su kontranapad na Severodonjeck i uspjele su da zaustave ofanzivu ruskih trupa, navodi se…
Total
0
Share