“I Hitler je pokušao da regrutuje vojnike u posljednjim danima Trećeg Rajha”

Adolf Hitler @YouTube

Ben Hodges, penzionisani general i bivši komandant američkih snaga u Evropi, tvrdi da posljednje odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina liče na ponašanje Adolfa Hitlera kada je pokušao da regrutuje vojnike u posljednjim danima Trećeg Rajha, kazao je Hodges u intervjuu za “Bild”.

Putinovo sadašnje ponašanje me podsjeća na Hitlera, koji je u posljednjim danima Trećeg rajha regrutovao dječake i starce za Wehrmacht. Ironija sudbine – Putin radi ono što su radili nacisti“, rekao je Hodges.

Odgovarajući na pitanje da li mobilizacija može doprinjeti promjeni toka rata u Ukrajini, general je naveo da će “bez moćne artiljerijske podrške ove trupe biti samo topovsko meso, koje će ove zime sjediti u hladnim, mokrim rovovima dok Ukrajinske snage napreduju“.

Najefikasnije kada se ne koristi

Što se tiče nuklearnog oružja, general Hodges ne isključuje njegovu upotrebu.

“Ali nuklearno oružje je najefikasnije kada se ne koristi. S obzirom na njegov potencijal odvraćanja”, napomenuo je.

Putin nije lud

“Da, Putin je hladan kao led, ali nije lud – on vrlo dobro zna da će tada Sjedinjene Američke Države morati biti u potpunosti uključene u ovaj rat. Pentagon je već dao predsjedniku Joeu Bidenu listu opcija za takav slučaj”, rekao je Hodges, napominjući da postoje i ruski generali koji bi željeli da imaju budućnost i nakon Putina.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon što je najavio djelomičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji, još jednom je zaprijetio zapadnim zemljama upotrebom nuklearnog oružja.

Vezane vijesti

Navalny ispričao da u kaznenoj koloniji “živi kao Putin i Medvedev”

Alexei Navalny je na Twitteru ispričao kako prolazi jedan dan u njegovom životu u zatvorskoj koloniji, navodeći da,…

Boris Johnson: “Invazija na Ukrajinu bi bila katastrofalna”

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u ponedjeljak da bi ruska vojna invazija na Ukrajinu stvorila “katastrofalnu” situaciju,…

“Bayraktar” je dobio brata Ukrajinca

Kako se navodi u saopštenju, danas su vojnici 92. motorizovane ukrajinske brigade pokazali kako uništavaju neprijatelja uz pomoć…
Total
0
Share