I zvaničan kraj Merkelove ere – Olaf Scholz novi njemački kancelar

Olaf Scholz imenovan kancelarom Njemačke @YouTube/screenshot

Poslanik Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Olaf Scholz izabran je za saveznog kancelara Njemačke. Za njega je danas glasalo 395 poslanika njemačkog parlamenta, Bundestaga.

Nakon izbora u Bundestagu, Olaf Scholz je otišao u zvaničnu rezidenciju predsjednika Njemačke, gdje ga je Frank-Walter Steinmeier, prema ustavu, i zvanično imenovao kancelarom.

Nakon povratka iz rezidencije njemačkog predsjednika, Scholz je u Bundestagu položio svečanu zakletvu.

Dosadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel napustila je ovu poziciju nakon 16 godina vladavine. Na toj funkciji bila je od 22. novembra 2005. godine.

Osim izbora kancelara, u međuvremenu je odlučeno i da će novu njemačku vladu formirati tri političke snage: Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD), liberali iz Slobodne demokratske partije (FDP) i Savez 90 / Zeleni. U Njemačkoj se ova koalicija popularno zove “semafor“, zbog stranačkih boja pojedinih stranaka.

Vezane vijesti

Prigožin: “Zelenski, opkolili smo Bahmut, dozvoli starcima i djeci da napuste grad”

Osnivač ruske privatne vojne grupe “Wagner”, Jevgenij Prigožin, snimio je video poruku predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom, objavila je…

Francuske haubice “Cezar” počele gađati Ruse na istoku Ukrajine

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužni, kazao je da su francuske haubice “Cezar” (ACS) već u borbenoj upotrebi…

Pentagon objasnio zašto se Rusija povukla sa Zmijskog ostrva

Pentagon kaže da nema razloga vjerovati da je povlačenje Rusije sa Zmijskog ostrva “gest dobre volje”, kako je…
Total
0
Share