I zvaničan kraj Merkelove ere – Olaf Scholz novi njemački kancelar

Olaf Scholz imenovan kancelarom Njemačke @YouTube/screenshot

Poslanik Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Olaf Scholz izabran je za saveznog kancelara Njemačke. Za njega je danas glasalo 395 poslanika njemačkog parlamenta, Bundestaga.

Nakon izbora u Bundestagu, Olaf Scholz je otišao u zvaničnu rezidenciju predsjednika Njemačke, gdje ga je Frank-Walter Steinmeier, prema ustavu, i zvanično imenovao kancelarom.

Nakon povratka iz rezidencije njemačkog predsjednika, Scholz je u Bundestagu položio svečanu zakletvu.

Dosadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel napustila je ovu poziciju nakon 16 godina vladavine. Na toj funkciji bila je od 22. novembra 2005. godine.

Osim izbora kancelara, u međuvremenu je odlučeno i da će novu njemačku vladu formirati tri političke snage: Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD), liberali iz Slobodne demokratske partije (FDP) i Savez 90 / Zeleni. U Njemačkoj se ova koalicija popularno zove “semafor“, zbog stranačkih boja pojedinih stranaka.

Vezane vijesti

Ogromne ruske kolone raketa, tenkova i oklopnih vozila napreduje prema Hersonu

Najmanje 17 ruskih operativno-taktičkih kompleksa “Iskander-M” primjećeno je u kretanju prema Hersonskoj oblasti, koja je u petak, zajedno…

Rusi se povlače južno od Zaporožja

Ruska vojska povlači se sa teritorije sela Verhni Tokmak i Černihivka u oblasti Zaporožja, saopšteno je iz Glavne…

Uhapšen “Rezač prstiju”, jedan od najtraženijih kriminalaca u Evropi

Jedan od najtraženijih kriminalaca u Evropi, kome je nadimak “Finger-cutter” (rezač prstiju), uhapšen je u Švicarskoj nakon što…
Total
0
Share