Ima li kraja!? Izrael želi uvesti i četvrtu dozu vakcine

Zastava Izraela @pixabay.com

Najveći izraelski medicinski centar “Sheba” obavit će testove za mjerenje efikasnosti četvrte doze vakcine protiv Covid-19, dok zemlja raspravlja o mogućnosti pokretanja kampanje vakcinacije novom dozom koja se poklapa sa stagnacijom procesa vakcinacije u nekim grupama.

Eksperiment će biti izveden na grupi od 100 članova medicinskog osoblja u ovom centru, koji će biti praćeni kako bi se vidjelo da li četvrta doza vakcine povećava nivo antitijela”, kazao je portparol centra.

Većina učesnika studije, koja mora dobiti odobrenje od izraelskog ministarstva zdravlja, već je učestvovala u sličniom eksperimentima u “Shebi”.

Ove sedmice, vlasti su se sastale da razgovaraju o mogućnosti davanja četvrte doze vakcine u januaru usred situacije koju je stvorila nova varijanta virusa korona “Omikron”, s obzirom da je više od 4,1 miliona Izraelaca već vakcinisano trećom dozom u zemlji sa ukupno 9,3 miliona stanovnika.

Međutim, čini se da je vakcinacija dijelom u zastoju, jer više od milion osoba, koje ispunjavaju uslove, odlučilo je nevakcinisati se, smatrajući da im je “vakcinacija sa dvije doze dovoljna i da im nije potrebna treća doza“.

Vezane vijesti

Najmanje 50 poginulih i 300 povrijeđenih u željezničkoj nesreći

Najmanje 50 ljudi je poginulo, a 300 je hospitalizovano nakon što je putnički voz danas iskočio iz šina…

Na prilazima gradu Hersonu: Između Ukrajinaca i Rusa ostala je samo Čornobajevka

Oleksandr Samoilenko, predsjedavajući Regionalnog vijeća Herson, rekao je danas da su Oružane snage Ukrajine oslobodile selo Kiselyvka, u…

Žena pretučena na smrt jer je odbila da se uda za svog rođaka

25-godišnju ženu pretukao je na smrt njen rođak nakon što je odbila da se uda za njega, saopštila…
Total
0
Share