Jedan od najjačih saveznika Ukrajine napravio prvi korak unazad

Kombajn u žitnom polju @pixabay.com

Poljska, jedna od najjačih saveznica Ukrajine, zatražila je u srijedu od Evropske unije (EU) da iskoristi sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju kako bi ograničila količinu ukrajinskog žita koje ulazi na tržište u EU, prenosi “Reuters”.

“Zahtijevamo korištenje svih regulatornih alata – kvota, tarifa, koji će ograničiti ili blokirati uvoz ukrajinskog žita u Poljsku“, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji za novinare u srijedu.

Jeftina ukrajinska pšenica

Njegova izjava dolazi u kontekstu u kojem velike količine ukrajinske pšenice, koje stižu na evropsko tržište, predstavljaju veliku glavobolju za vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS) u izbornoj godini. Biračka baza PiS-a je uglavnom u ruralnim područjima i malim gradovima, gdje pojeftinjenje pšenice izaziva veliko nezadovoljstvo.

Morawiecki je u srijedu također rekao da je postigao dogovor s čelnicima nekoliko zemalja koje se graniče s Ukrajinom da pošalju pismo Ursuli von der Leyen, predsjednici Evropske komisije, tražeći od nje konkretnu akciju.

Podsjetimo, Ukrajina, jedna od najvećih svjetskih izvoznica žitarica prije ruske invazije, imala je mjesecima blokirane sve crnomorske luke i morala je pronaći alternativne rute za izvoz. Logistički problemi doveli su do toga da su ukrajinska pšenica i druge žitarice iz Ukrajine, koje su jeftinije od onih proizvedenih u EU, u velikim količinama preplavile tržišta susjednih država, što je uticalo na cijene i poslovanje lokalnih farmera.

Vezane vijesti

Crno more nikada neće biti “NATO more”

Pres-sekretar predsjednika Rusije Dmitrij Peskov prokomentarisao je riječi ministra vanjskih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe da se Crno more…

Tri oružja koja su promijenila tok rata u korist Ukrajine

Kada je ruski predsjednik Vladimir Putin prije godinu dana izvršio invaziju na Ukrajinu, mnogi posmatrači su očekivali brzu…

Makedonski tenkovi na putu za Ukrajinu “uhvaćeni” u Rumuniji

Otprilike 10 teških oklopnih vozila koje je Sjeverna Makedonija donirala Kijevu prošlo je danas kroz Rumuniji dalje prema…
Total
0
Share